Alles Wordt Beter #27 | Klimaatbeleid zal eerlijk zijn of niet zijn

Hoe kunnen we zorgen dat iedereen – ook mensen met minder middelen – mee is met de klimaattransitie tegen 2030 en 2050? Volgens Vanya Verschoore van Reset.Vlaanderen is het een hardnekkige misvatting dat klimaatpolitiek inherent ‘asociaal’ zou zijn. Wonen en mobiliteit bieden net enorme kansen om de levenskwaliteit te verbeteren van mensen die het moeten doen zonder elektrische wagen en zonder villa met zonnepanelen op het dak.

Het leven van de 99% verbeteren én tegelijkertijd verduurzamen: klinkt dat nog als een sprookje? Luister dan zeker deze aflevering over verhuurpromotoren, meer sociale autodeelsystemen en het voorstel om van Belfius een klimaatbank te maken.

Yelter Bollen (Bond Beter Leefmilieu) schat in welke richting het Europese klimaatbeleid uitgaat in een context van militaire druk. Stan Reusen (ACOD TBM) legt uit waarom gratis openbaar vervoer pas zin heeft als het eerst méér en beter wordt. Kees Smilde (TreinTramBus) kijkt naar Oostenrijk waar één ticket bestaat voor metro, trein, tram en bus. Leen Smets (Saamo) legt uit hoe verhuurders helpen om te renoveren ook kwetsbare huurders ten goede komt.

In aanloop naar de verkiezingen plaatst Alles Wordt Beter vijf belangrijke thema’s hoog op de politieke agenda. Steeds met interessante stemmen die te weinig aan bod komen in het mediagewoel en met een focus op hoe het beter kan.



Over de auteur:

Alles Wordt Beter is een podcast met een progressieve en constructieve blik op de actualiteit. Het is een samenwerking tussen Apache, DeWereldMorgen, Kif Kif, Lava, Masereelfonds, MO*, Oikos, Sampol, Sociaal.net en Visie.