Artikels

Kif Kif publiceert op regelmatige basis nieuwe artikelen, analyses, opinieteksten, interviews en onderzoeksresultaten. Hieronder vindt u een overzicht van alle laatste artikelen. Via de filter in de rechterkolom kan u artikelen zoeken per onderwerp.

 
29/07/2021 - 13:48 Horia Bali

'De mannen die we oogstten' is een autobiografisch memoir oorspronkelijk uitgebracht in 2013 onder de titel Men We Reaped. Het werd in 2021 naar het Nederlands vertaald. De titel is afgeleid van een gedicht van Harriet Tubman, waarin dode mannen geoogst werden toen het tijd werd de gewassen binnen te halen.

16/07/2021 - 10:37 Anthony Mariën

Wat in de zomer van 2018 startte als een #MeAndWhiteSupremacy-challenge van schrijver Layla F. Saad op Instagram, werd na een gratis online werkboek het boek ‘Witte suprematie & ik’. De challenge, net als het boek, bestaat erin om voor jezelf na te gaan op welke manier jouw geïnternaliseerd racisme naar boven komt en hoe dit je gedrag stuurt. Het boek is vooral gericht aan wie zichzelf ziet als antiracistisch.

15/07/2021 - 19:09 Charlotte Fichefet

Sinds 23 mei zijn 475 mensen zonder papieren in Brussel in hongerstaking. Zij hopen de aandacht van de Belgische autoriteiten te vestigen op hun situatie en een verblijfsvergunning te krijgen die hun al vijf, tien, vijftien of zelfs – in het geval van sommigen – meer dan 20 jaar geweigerd wordt. Hoewel de gezondheidstoestand van de hongerstakers volgens Dokters van de Wereld sinds eind juni 'kritiek' is, blijft de Belgische regering doof voor hun noodkreten. De stakers zeggen dat ze bereid zijn om 'tot het uiterste te gaan'.

14/07/2021 - 14:05 Redactie Kif Kif

Op 7 juli organiseerde Kif Kif een salongesprek over klimaatracisme. Filmmaker, activist en trainer Chihiro Geuzebroek, activist, schrijver en student Afrikaanse Talen en Culturen Philsan Osman en universitair docent aan de faculteit Governance and Global Affairs Shivant Jhagroe spraken er over de racistische structuren en denkbeelden die een inclusieve klimaatbeweging in de weg staan. "Er kan geen sprake zijn van klimaatrechtvaardigheid zonder raciale rechtvaardigheid."

09/07/2021 - 11:28 Klaartje Van Kerckem

Klaartje Van Kerckem sprak met Mohammed, een van de mensen zonder papieren die in hongerstaking zijn uit protest tegen het Belgische antimigratiebeleid. "Ze hebben mijn papieren afgenomen en mijn droom aan diggelen geslagen. Des rêves sans papiers tu ne peux pas les réaliser."

06/07/2021 - 17:33 Zaïd Amali

De huidige Israëlische spiraal van geweld in heel historisch Palestina, van de Jordaan tot de Middellandse Zee, heeft gevoelens doen heropleven die nooit opgehouden of vergeten waren. Terwijl Palestijnen op 15 mei het drieënzeventigste jaar van de Nakba, of ‘De Catastrofe’, herdachten [de verdrijving van hun volk uit hun huizen, dorpen en steden in Palestina die gepaard ging met de oprichting van de staat Israël in 1948, red], blijven de gruwelijke gebeurtenissen zich ontrafelen. Ditmaal zichtbaar voor de hele wereld.