Artikels

Kif Kif publiceert op regelmatige basis nieuwe artikelen, analyses, opinieteksten, interviews en onderzoeksresultaten. Hieronder vindt u een overzicht van alle laatste artikelen. Via de filter in de linkerkolom kan u artikelen zoeken per onderwerp.

 

Meer dan vijftig jaar nadat de ‘Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie’ in het leven werd geroepen, zijn de ongelijkheden en uitsluiting op grond van ‘ras’ en etniciteit nog alomtegenwoordig in onze Belgische samenleving. Tal van studies documenteren structureel racisme in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, op de huurmarkt en in winkelcentra. Twee queer mannen van kleur willen vandaag de schijnwerpers richten op iets dat veel minder onder de aandacht wordt gebracht: het racisme in de meest intieme sferen van onze levens.

20/03/2018 - 15:35 Kif Kif

Jamila Channouf is de bezielster van De Gentse Lente, een kleurrijk platform voor ondernemerschap, creativiteit en muziek. Spitse ideeën, daadkracht en een grote mond: die desem zit ook in haar debuut als schrijfster. Haar boek Sandwichkinderen vertrekt vanuit haar jeugd in Borgerhout. Een kort fragment uit dit kleurrijke relaas.

Malistan groeide op in Afghanistan, een land dat nog steeds in de greep is van de taliban. De taliban zorgden ervoor dat Malistan een heel andere jeugd beleefde dan zijn Belgische leeftijdsgenoten. Noodgedwongen vluchtte hij alleen en liet alles achter om elders zijn geluk te beproeven.

Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen boekte DENK ongekend goede resultaten in wijken met een hoge concentratie stemmers met een migratieachtergrond. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zal daarom met meer dan normale belangstelling gekeken worden naar de resultaten van DENK in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar de partij het politieke landschap op zijn kop kan zetten. 

09/03/2018 - 15:56 Abbie Boutkabout

In de strijd tegen vrouwenhaat mag de strijd tegen racisme niet als pasmunt dienen. Wie zegt keihard te willen strijden voor vrouwenrechten, dient even hard te vechten tegen racisme.

09/03/2018 - 08:50 Maarten Loopmans

Op zaterdag 10 maart wordt op het Mona Film Festival de film My Paradise getoond van Ekrem Heydo. Een indringende documentaire over de wijze waarop oorlog een wig slaat in een gemeenschap. De harmonie die in zijn geboortedorp bestond tussen verschillende geloofs- en bevolkingsgroepen werd aan diggelen geslagen.

08/03/2018 - 12:42 Erik Velthuis

Het is duidelijk dat onderzoek naar PTSS ontzettend belangrijk is en een positief effect kan hebben op de mentale gezondheid van hele bevolkingsgroepen. In een superdiverse samenleving waar iedereen recht heeft op dezelfde gezondheidszorg, is het nodig om meer onderzoek te doen naar de effecten van racisme op de psychologische gezondheid.