Artikels

Kif Kif publiceert op regelmatige basis nieuwe artikelen, analyses, opinieteksten, interviews en onderzoeksresultaten. Hieronder vindt u een overzicht van alle laatste artikelen. Via de filter in de rechterkolom kan u artikelen zoeken per onderwerp.

 

Antiracistische organisaties Kif Kif, Sankaa en Hand in Hand tegen racisme publiceren vandaag de resultaten van het eerste langlopende onderzoek naar online haat bij vrouwen en non-binaire personen met migratieachtergrond in Vlaanderen. Met de start van de rechtszaak tegen Schild en Vrienden op de achtergrond zijn de inzichten en aanbevelingen uit het rapport relevanter dan ooit.

Een honderdtal asielzoekers hebben, met de steun van een tiental organisaties, een nieuw tentenkamp opgezet op het Heilige-kruisplein nabij Flagey. De asielzoekers hebben wettelijk recht op opvang, maar moeten in realiteit op straat zien te overleven. Een aantal evoluties en maatregelen die de autoriteiten de laatste weken hebben genomen, hebben de situatie nog verergerd en verklaren waarom het kamp nu wordt opgezet. Ongeveer honderd burgers en een aantal prominenten uit het maatschappelijk middenveld waren aanwezig om de actie te steunen en het kamp te helpen opzetten.

12/09/2023 - 13:22 Redactie Kif Kif

Dinsdag 12 september ging het juridische proces tegen Dries van Langenhove en zes andere leden van Schild en Vrienden van start. Ze worden aangeklaagd voor onder meer negationisme en het aanzetten tot discriminatie, en voor racistische haat of geweld op hun communicatieplatformen. Om hun solidariteit te tonen met alle doelwitten van extreemrechts, kwamen op de ochtend van het proces verschillende middenveldorganisaties samen in het Gentse Rabotpark.

01/09/2023 - 16:48 Alles Wordt Beter

Bosbranden in Hawaï en Griekenland, extreem stormweer in Oost-Azië, enorme hagelbuien in Italië, opwarmende oceanen, … We worden in de media meer dan ooit overspoeld met gevolgen van de klimaatverandering. We worden ons steeds bewuster van de klimaatcrisis, maar tegelijkertijd lijkt het alsof we er zelf niets aan kunnen doen. Volgens Loes van Hove van KlimaatContact klopt dat niet en kunnen we zelf veel meer doen dan we denken. Hoe dat moet, legt ze uit aan onze host Tjhoi in de studio.

31/08/2023 - 13:07 Redactie Kif Kif

Op 12 september staan Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove en zes anderen terecht voor racisme, het ontkennen van de holocaust, aanzetten tot haat en verboden wapenhandel. Met hun memes verspreidden ze haat en verheerlijkten ze nazisme. Hun haatacties waren en zijn nog steeds vooral gericht tegen vrouwen, mensen met migratieachtergrond en LGBTI+ personen. Na Van Langenhove's aftreden als parlementslid blijft zijn 'activisme' gevaarlijk, waardoor steun voor de juridische strijd tegen extreemrechts cruciaal is.

Acht vrouwen, actief binnen diverse organisaties, reageren op de uitspraak van Vincent Van Quickenborne over thuisblijvende vrouwen. De ondertekenaars: Els Flour, bestuurslid Furia; Ida Dequeecker, kernlid BOEH!; Nina Henkens, coördinator Kif Kif vzw; Isa Verlaenen, nationaal verantwoordelijke Rebelle; Meron Knikman, voorzitter Vrouwenraad; Sarah De Coster, expert gender en diversiteit Femma; Sarah Scheepers, coördinator Ella vzw; Heleen Struyven, Crisiskabinet Kinderopvang.

17/08/2023 - 16:58 Stef Arends

Zo’n 50 mensen op de vlucht uit onder meer Syrië, Palestina en Irak kwamen vorige week woensdag bijeen in de Montoyerstraat in Brussel, recht tegenover de Turkse ambassade. Ze demonstreerden er tegen de onmenselijke behandeling van voornamelijk Syrische vluchtelingen in Turkije. “De discriminatie die we nu in Turkije zien, is exact wat er in Tunesië staat te gebeuren als de EU-Tunesiëdeal doorgaat.”

02/08/2023 - 11:41 Genderspectrum Antwerpen

Het Antwerpse politiekorps heeft zich voorgenomen om ongevraagd elke donderdag een agent in café Den Draak – een van de weinige veilige ruimtes voor queer personen in Antwerpen – te stationeren, 'om de kloof tussen politie en regenbooggemeenschap te verkleinen.' In een open brief leggen Genderspectrum Antwerpen en SpeakXOut uit waarom ze hier niet van gediend zijn.

20/07/2023 - 17:28 Iedereen Beschermd

Anderhalf jaar geleden besliste de Vlaamse regering om de regels voor de Vlaamse sociale bescherming te verstrengen. 19 middenveldorganisaties groepeerden zich onder de noemer “Iedereen beschermd” en trokken naar het Grondwettelijk Hof. De Vlaamse regering wordt vandaag teruggefloten door het Grondwettelijk Hof omdat de regels een aanzienlijke achteruitgang van de bescherming betekenen.


Filteren:

#BeterNaCorona 120 jaar Kif Kif 221 maart 1activisme 17adil 1adoptie 5Afghanistan 2afrofobie 1Alles Wordt Beter 3amazigh 1anti-aziatisch racisme 1antidiscriminatiewet 1antiracisme 23antiracismewet 1antisemitisme 4arbeidsmarkt 4armoede 1beeldvorming 9Black History Month 1boekrecensie 12COL 13 1colorisme 1Column 1conflict & geweld 13Congo 2coronavirus 4covid-19 1culturele diversiteit 25cultuur 654dekolonisering 21discriminatie 23documentaire 3Duinkerke 4etnisch profileren 1expo 5extreemrechts 6fact-check 1familie 2fascisme 3feminisme 20film 47Gaza 1geïnternaliseerd racisme 1gelijke kansen 15genderdiscriminatie 4genderdiversiteit 12george floyd 1gezondheid 5globalisering 1Grande-Synthe 2Groot-Brittanië 1herstel 3homofobie 3homohaat 2hongerstaking 1hoofddoekverbod 3identiteitspolitiek 4inclusie 8International Women's Day 1internationale dag tegen racisme 1intersectionaliteit 12interview 40islamofobie 20jodendom 1Katanga 1kif kif english 10Kif Kif standpunt 4klassenstrijd 4klimaat 6klimaatbeweging 4lamine bangoura 1lgbtqia 4longread 9mediawatch 25mensen op de vlucht 11mensenrechten 4middenveld 1migratie 42milieuracisme 3multiculturaliteit 2Napar 2necropolitiek 1Nederland 1noprofitonpandemic 1onderwijs 11Onderzoek 34online haat 2opinie 469opvoeden 1Palestina 1persbericht 58Podcasts 62poëzie 9politie 4politie 1politiegeweld 6positieve acties 1psychologie 7racisme 112radicalisering 2recensie 199regularisatie 2religie 9samuel paty 1sans-papiers 5seksisme 4sociaaldemocratie 11surveillance 2Tentoonstelling 2terrorisme 1theater 11tips 4transfobie 2vaccin 2verslag 3video 4Vlaams Mensenrechteninstituut 1vluchtelingen 3vrijheid van meningsuiting 3vrouwelijk leiderschap 1werk 1White Riot; racisme 1witheid 1wonen 1zwarte piet 2zwembad 1