Auteur: Marthe Nelissen

17/08/2022 - 18:29 Marthe Nelissen

In het jaar 2000 verscheen Said El Haji op de literaire scène met De dagen van Sjaitan. 21 jaar later bewijst een heruitgave van zijn debuut bij Jurgen Maas dat de strijd tegen het dictatoriale vaderfiguur en het spanningsveld tussen verschillende migrantengeneraties nog even relevant zijn als toen. Met 'De dagen van Sjaitan' lijkt El-Haji de conservatieve geloofsgemeenschap waarin hij opgroeide en ook zijn vader een slag in het gezicht te willen verkopen: een boek waarin Sjaitan – met andere woorden de duivel zelf – de rol van Messias op zich neemt.

20/05/2021 - 10:02 Marthe Nelissen

In zijn recentste boek, Habibi, neemt Wim Peumans ons mee in de weinig besproken wereld van lgbt-moslims. Vertrekkende vanuit zijn doctoraatsstudie over homoseksualiteit en de islam, gaat de schrijver opnieuw in gesprek met een aantal van de mensen die hij voor die doctoraatsstudie interviewde. Het resultaat zijn tien persoonlijke, soms tegenstrijdige maar steeds oprechte verhalen van lgbt-moslims door de jaren heen. Habibi – mijn liefje – leest als een lappendeken van onderzoek, getuigenis en liefde.

03/02/2021 - 13:48 Marthe Nelissen

In 2018 stelden Ebissé Rouw en Vamba Sherif de bundel Zwart: Afro-Europese Literatuur uit de Lage Landen samen. Daarmee wilden ze Afro-Europese schrijvers een stem en een plek geven in het literaire landschap van de Lage Landen, waar ze grotendeels ongehoord bleven.