"Aanval is teken dat islamofobie escaleert"

Kif Kif neemt enkele duidelijke standpunten in over de racistische en seksistische aanval op een jonge vrouw in Henegouwen.

Door: Kif Kif - 05/07/2018 - 15:13

Kif Kif neemt enkele duidelijke standpunten in over de racistische en seksistische aanval op een jonge vrouw in Henegouwen:

  1. Kif Kif keurt het geweld af, dit had nooit mogen gebeuren. Het huidige toxische klimaat van islamofobie en racisme heeft de ruimte gecreëerd voor dit geweld, en dit klimaat wordt mee in stand gehouden door de politiek (zowel links als centrum als rechts) en de media. De eindeloze en niet-aflatende aanvallen op een welgekozen bevolkingsgroep zijn hier mee voor verantwoordelijk. Wij dragen hier als samenleving een verpletterende verantwoordelijkheid voor.
     
  2. Kif Kif hekelt de dubbele moraal die wordt gehanteerd in de berichtgeving. Als deze aanval was gebeurd op een vrouw zonder hoofddoek, door twee daders met een migratie- en/of moslimachtergrond, zou de reactie naar alle waarschijnlijkheid volledig anders zijn. Dezer dagen kan je geen nieuwsmedium raadplegen zonder dat er – telkens opnieuw – over moslims of migranten wordt bericht. Je struikelt over de analyses, opiniestukken, onderzoeksstukken en vox pops. Maar bij deze racistische en seksistische aanval op een jonge vrouw die een hoofddoek draagt, nam slechts één krant de moeite om ook werkelijk iemand over de aanval te bevragen. Andere media namen slechts Belga-berichten over, terwijl sommigen zelfs geen aandacht schonken aan het voorval. Ook op Twitter blijft het stil bij de zelfverklaarde opiniemakers. Geen tweets, geen hashtags, geen JeSuis... Enkel een oorverdovende stilte.

De grenzen van openlijke haat en racisme verschuiven elke dag een beetje meer. Voor Kif Kif is deze aanval een teken dat islamofobie escaleert. Het getuigt van onwil als we als samenleving hiervoor onze ogen sluiten.

Tot slot willen we verwijzen naar een tekst die eerder verscheen op onze website, waarin onderzoeker Martijn De Koning uiteenzet dat dergelijke voorvallen jammer genoeg niet uniek zijn en dat islamofobie zelfs dodelijk kan zijn.