Contour 9: onder de volle maan

Dit weekend begint de tweede fase van Contour, de Mechelse biënnale met focus op bewegend beeld. Kritische en maatschappelijk geëngageerde projecten en kunstenaars, filmpremières, performances, werksessies en installaties, aangevuld met diverse wandelingen en kunstenaarsgesprekken.

Door: Kif Kif - 15/05/2019 - 13:02

Contour, de Mechelse biënnale met focus op bewegend beeld, pakt het dit jaar anders aan. Vier maanden geleden publiceerde Kif Kif een boeiend gesprek met Nataša Petrešin-Bachelez, over haar uitdagingen als curator van het festival: een prestigieuze biënnale organiseren met participatieve formats, maatschappelijk relevante thema’s en een ecologisch verantwoorde werking, verspreid over drie weekends op drie verschillende momenten van het jaar, leek niet vanzelfsprekend. Een eerste weekend vond plaats tussen 11 en 13 januari, tijdens de wassende maan. Artiesten, onderzoekers, collectieven en activisten pakten toen het verleden aan.

Van 17 tot en met 19 mei komt er een tweede afspraak, onder de volle maan. Deze keer zullen alle contributors het over het heden hebben. Een accent op het milieu is logisch tijdens deze zorgwekkend droge lente, maar ook de laatste dagen voor de Europese verkiezingen gijzelen de aandacht van de kunstenaars. En de bezoekers, uiteraard.

De sleutelbegrippen tijdens deze tweede fase van het festival zijn volledigheid, duurzaamheid, zorgzaamheid en verantwoordelijkheid. Net zoals tijdens de eerste fase gaat het over kritische en maatschappelijk geëngageerde projecten en kunstenaars, filmpremières, performances, werksessies en installaties, aangevuld met diverse wandelingen en kunstenaarsgesprekken.

Daar waar het eerste weekend het koloniale verleden aankaartte, gaat het deze keer onder andere over hoe dat koloniale verleden resoneert in problemen van vandaag: ethnic profiling, de ontginning van grondstoffen en andere prangende kwesties. De titel van de biënnale zou in die zin niet gepaster kunnen zijn: Coltan as Cotton, geleend uit een combattief gedicht van Saul Williams dat werkelijk alles in vraag stelt, van ons consumptiegedrag tot moderne slavernij.

Een van de opvallende namen op het programma is Sara Sejin Chang (Sara van der Heide), een Nederlandse kunstenares wiens “tekeningen, installaties, performances, films en interventies patriarchale en westerse imperialistische ideeën over lineariteit, gender, de natiestaat, materialiteit, spiritualiteit en de maakbaarheid van de wereld” onderzoeken. Tijdens Contour is haar indrukwekkende installatie Hollands Kabinet te zien in de Academie Mechelen, een reeks van 558 aquarellen: een voor elk van de 558 dagen dat het kabinet Rutte aan de macht is gebleven, van 14 oktober 2010 tot en met 23 april 2012, met deelname van de PVV van Geert Wilders. Elke tekening is bijna een daad van verzet, een manier om de betekenis vast te leggen van een rechtse regering waarbij angst, nationalisme en racisme geïnstitutionaliseerd worden. Elke tekening van een kabinet (een klassieke houten opbergkast) brengt ons in verband met de ophemeling van een discutabel verleden en bevraagt het idealiseren van tradities en geschiedenis, een romantisering die jaren later nog altijd even problematisch blijkt.

De Rwandese kunstenaar Christian Nyampeta schakelt voor het vertalen van hedendaagse Rwandese dichters veel mensen in om de betekenis van woorden en uitdrukkingen te achterhalen. Of hoe een artistieke zoektocht ook een maatschappelijke zoektocht kan zijn. Ook op het programma staat een bijzondere sessie met Shabaka Hutchings, de virtuoso achter bands zoals Sons of Kemet en andere zinderende muzikale projecten. Naast een klarinet soloconcert, presenteert hij een film die pas een maand later in de Belgische zalen te zien is, Minding the Gap, een alom geprezen documentaire over skaters, vanuit een sterk maatschappelijk en menselijk perspectief. Een concert, gesprek en vertoning georganiseerd in samenwerking met The Writer's Bench.

Op zaterdag 18 mei, om 23u 11m 36s Belgische tijd, is het volle maan. Natuurfenomenen mogen uiteraard altijd worden toegevoegd aan het programma. De toekomst zal worden aangekaart tijdens het laatste weekend van Contour, dat van 18 tot en met 20 oktober zal doorgaan.

Contour Biënnale 9, van 17 tot 19 mei en 18 tot 20 oktober. Alle info: https://www.contour9.be