De moeilijke balans tussen privacy en het verzamelen van etnische data

Op 24 september organiseerde Kif Kif een panelgesprek rond “Etnische data in de strijd tegen discriminatie”. We vroegen vier experten om daarover met elkaar van gedachten te wisselen. Want meten is weten, ook in de strijd tegen racisme.

Door: Kif Kif - 20/10/2020 - 10:30

Jammer genoeg wordt structurele ongelijkheid tussen verschillende bevolkingsgroepen al te weinig in kaart gebracht. Om dat euvel te verhelpen, lijkt het dan ook goed de bestaande statistieken aan te vullen met meer etnische data. Maar hoe zit dat dan met privacy? Kunnen we dat soort data wel op een voldoende veilige manier verzamelen? En wat met het risico dat etnische data misbruikt wordt om discriminatie goed te praten?

Zeker in tijden van corona en het maatschappelijke debat rond etnisch profileren bij de politie zijn dat soort vragen relevanter dan ooit. We gingen daarover in gesprek met Rachel Waerniers van Unia, Eline Kindt van de Liga voor de Mensenrechten, Wouter Arrazola de Oñate van de Vlaamse vereniging voor Respiratoire gezondheidszorg en Pieter-Paul Verhaeghe, professor aan de VUB, bekend van zijn vele academische praktijktesten. Moderator van dienst was Nina Henkens, de coördinatrice van Kif Kif. 

We maakten een podcast van het hele panelgesprek. Je kan die hierboven beluisteren of via je favoriete podcastapp.