De Palestijnse circusschool: een vorm van verzet

What Happened in the Tent is een documentaire van Majd Khalifeh en Roel Nollet over The Palestinian Circus School (Westelijke Jordaanoever) en Circus Zonder Handen (Molenbeek). De film is een portret van een samenwerking tussen gelijkwaardige partners die van elkaar leren, een prachtig portret van samenhorigheid en kunst als een vreedzame vorm van verzet.

What Happened in the Tent, een documentaire van Majd Khalifeh en Roel Nollet over The Palestinian Circus School (Westelijke Jordaanoever) en Circus Zonder Handen (Molenbeek).

Perceptie kan soms erg problematisch zijn. Voor wie de Westelijke Jordaanoever niet kent, is dat Palestijnse gebied vertekend door geweld. Op dezelfde manier zou wie Molenbeek niet kent, sinds de recente aanslagen alleen kunnen denken aan die Brusselse gemeente als een broeinest van terrorisme. Dat is ook hoe men vanuit Palestina naar Molenbeek zou kunnen kijken. En omgekeerd, leiden we af uit What Happened in the Tent, een documentaire van Roel Nollet en VRT-journalist Majd Khalifeh.

“Heb je iemand ooit iets positiefs zien delen over Palestina?” vraagt een jongedame zich af, bezorgd over het beeld dat de wereld heeft over waar ze woont. En er worden effectief weinig positieve verhalen gedeeld, wanneer de prioriteit zo duidelijk gaat naar het onrecht dat in Palestina plaatsvindt, zij het in Gaza of de Westelijke Jordaanoever. Maar als gevolg daarvan vergeten we vaak dat daar mensen wonen, die soms zelfs aan circuskunsten doen, bijvoorbeeld. Dat eenzijdige beeld geldt ook voor Brussel: men weet in het algemeen ook over Molenbeek alleen wat de (internationale) pers ervan maakt.

Daarom is de keuze van citaten van Ibn Rushd (ook gekend als Averroes) als rode draad voor de film zeer gepast: “Onwetendheid leidt tot angst, angst leidt tot haat, haat leidt tot geweld”. What Happened in the Tent is een uitgesproken uitnodiging om meer te weten te komen, met de hoop dat de angst zal wegebben. En daarmee ook de haat en het geweld.

De film wisselt af tussen de Westelijke Jordaanoever en Molenbeek. Een poëtische voice-over wordt af en toe tweetalig ingesproken door de makers. We volgen een aantal jongeren van de circusschool, enkele verantwoordelijken en de Brusselse evenknie van de organisatie. We krijgen dagelijkse taferelen voorgeschoteld: bij momenten een weergave van een universele realiteit, maar bij momenten ook een duidelijke aanklacht. In Palestina gaat die aanklacht over de repressie door de Israëlische autoriteiten (een van hen werd 20 maanden onwettig aangehouden). In Molenbeek over het gewone leven tijdens een lockdown, met razzia’s en opkuis-retoriek.

Ook perceptie speelt dan een dramatische rol: een project dat over vertrouwen en zelfvertrouwen gaat, over teamwork, waardigheid, concentratie en respect wordt plots geframed als een deradicaliseringsproject. Alsof deze jongeren per definitie gevaarlijk zouden zijn als ze niet door een artistiek project waren ‘gered’… Ook dat maakt deel uit van het drama van Molenbeek.

What Happened in the Tent is een portret van een samenwerking tussen gelijkwaardige partners, van een uitwisseling tussen Molenbekenaars die naar de Westelijke Jordaanoever gaan, en Palestijnen die naar Molenbeek komen, om van elkaar leren. Het is een prachtig portret van samenhorigheid en kunst als een vreedzame vorm van verzet.

Als er iets te verwijten valt aan deze film, dan is het dat de focus op de mensen ten koste gaat van hun kunst. Er valt namelijk relatief weinig circus te zien in de film. Maar dat maakt het resultaat niet minder interessant. Laat de film dan zowel context als smaakmaker zijn voor het bezoek van the Palestinian Circus School zelf, binnenkort in De Roma.

What Happened in the Tent, een documentaire van Majd Khalifeh en Roel Nollet. Op 24 april te zien in De Roma. De makers gaan dan in gesprek met het publiek, gemodereerd door Phara De Aguirre. Alle info: http://www.deroma.be/Kalender#!eventid=1773

Op 16 mei staat de Palestinian Circus School zelf op de planken van De Roma met Sarab (Mirage). Alle info: http://www.deroma.be/Kalender.aspx#!eventid=1744