Een veelgehoord vooroordeel: "De islam onderdrukt holebi’s"

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: "De islam onderdrukt holebi’s."
Door: Kif Kif - 06/06/2016 - 02:12
Een veelgehoord vooroordeel: "De islam onderdrukt holeb

"Tofik Dibi is een Nederlandse ex-politicus van Marokkaanse afkomst en een persoonlijke kennis. Hij heeft zich vorig jaar ge-out als homo en heeft er een boek over geschreven."

 

Slaats: “Als je dat heel lokaal in onze gemeenschappen gaat bekijken dan is er een probleem. Heel wat moslims zijn naar onze landen gekomen als arbeidersmigranten met conservatieve waarden en dan ligt zoiets moeilijk. Maar dat heeft weinig met de islam te maken in het algemeen. Die conservatieve stemmen zitten in elke religie. Ook in de katholieke kerk zijn er stemmen tegen bijvoorbeeld het homohuwelijk.”

“Ik keek vandaag nog naar een filmpje van Tofik Dibi, een Nederlandse ex-politicus van Marokkaanse afkomst en een persoonlijke kennis. Hij heeft zich vorig jaar ge-out als homo en heeft er een boek over geschreven. Net toen hij in de media geweest was, stapte hij in een taxi. Hij ziet dat de chauffeur een Marokkaan is en hoopt stiekem dat hij het nieuws niet gehoord heeft. Zegt die chauffeur: “Ha, Tofik, dus geen meisjes voor u?” Tofik zegt nee. Waarop de chauffeur weer: “Geeft niet jongen, je bent nog altijd een van ons!”

 “Wij horen natuurlijk wat we willen horen en zijn soms bijzonder vooringenomen. Op een bepaald moment moest Tofik een interview geven op televisie. Hij vertelt de journalist dat zijn mailbox vol zat met steunbetuigingen van alle Fatima’s en Mohammeds die je maar kan indenken en dat de negatieve reacties vooral komen van Geen Stijl.nl-mensen (eigenzinnige Nederlandse entertainmentwebsite; red.)  en PVV’ers (de conservatieve partij van Geert Wilders; red.). ‘Daar zit blijkbaar meer homofobie dan bij moslims’, zegt Tofik. En wat doet die journalist daarmee? Niets! Hij bleef doorvragen naar de negatieve reacties van Tofiks gemeenschap. Tot drie keer toe! Het antwoord paste duidelijk niet in zijn Westerse kader.”

Deze stellingen verschenen oorspronkelijk in P-Magazine in een artikel van Greg van Roosbroeck.