J'ACCUSE | Verslag vanaf het Klein Kasteeltje

Al sinds vorig jaar wordt mensen die asiel aanvragen het recht op opvang ontzegd, door een beleidsmatig gecreëerd plaatstekort in de opvangcentra van Fedasil. Aan aanmeldcentrum Klein Kasteeltje in Brussel slapen dan ook telkens honderden mensen op straat. Honderden anderen zoeken elders beschutting of vinden opvang bij burgers. Elke dag zijn vrijwilligers in de weer bij het Klein Kasteeltje om de mensen op de vlucht van water of eten te voorzien, administratief te ondersteunen of te zorgen voor de mogelijkheid om eens een douche te nemen. Zij nemen een deel over van de taak die de overheid verzuimt. Riet Dhont van Vriendschap Zonder Grenzen is één van hen. We plaatsen haar verslagjes hier, ter documentatie.

Zaterdag 13 augustus

Het is negen uur in de morgen en het is nu al 28 graden. Er worden nog hogere temperaturen verwacht. Buiten langs de muren van het Klein Kasteeltje liggen rijen mensen op de grond te wachten.

J’ACCUSE

De overheid die vluchtelingen buiten laat slapen en geen asiel of welkom geeft. Erger nog, de politie verjaagt deze mensen zelfs.

J’ACCUSE

Fedasil, die niet ingaat op de verzoeken om plaatsen te geven.

J’ACCUSE

De stad Brussel die de waterfonteinen die we van VIVAQUA, één van de grootste waterbedrijven in België kregen, heeft doorgesneden.

Wij, de vrijwilligers van Amitié Sans Frontières [Vriendschap Zonder Grenzen, een netwerk van solidaire burgers, op initiatief van verschillende militanten van de PVDA, red.] hebben deze morgen 150 pakketjes voedsel uitgedeeld, honderden liters water, tandenborstels, tandenstokers, douchegel, voor een beetje waardigheid.

Honderden van onze vrijwilligers, waaronder ook Fedasil-werknemers, nemen de verantwoordelijkheid om menselijkheid te creëren – elke dag opnieuw – terwijl de politieke leiders in hun handen wrijven. Hun werk wordt door ons gedaan.

Wij eisen dringend een plek voor iedereen, water, toiletten, een federale beslissing om dit weekend opnieuw hulp te brengen. Het is een verlengd weekend. Het Klein Kasteeltje zal drie dagen gesloten zijn. Daarom vragen wij de stad Brussel om dit weekend vrije toegang te verlenen voor de douches in zwembaden en sportzalen.

Dinsdag 16 augustus

Om 9 uur vanochtend werden alle mensen op de vlucht die buiten op de stoep en op de weg sliepen,  rond het Klein Kasteeltje, door de politie richting het kanaal gejaagd. In Brussel noemen ze dit een ‘goede zet’.

Vrijdag 19 augustus

We zijn deze morgen vroeg aan het Klein Kasteeltje, waar mensen op de vlucht samengepakt staan tussen dranghekken, en ook daarbuiten. Vooral dat laatste is heel gevaarlijk langs een brede boulevard vol verkeer. Ondertussen manoeuvreren ook camions met bevoorrading van onder andere vers linnen, zich tussen de mensen door bij de ingang van het Klein Kasteeltje. Dit komt doordat de burgemeester van Brussel de toegang tot het aanmeldcentrum voor nieuwe asielzoekers heeft verplaatst naar de hoofdingang, aan de drukke verkeersbaan. Daar waar ook mensen die geen opvangplaats hebben, noodgedwongen tussen de hekken slapen. En te midden van de chaos proberen werknemers van Fedasil toch families en mensen in de meest kwetsbare situaties in te schrijven en op te vangen. Maar er worden helemaal geen structurele maatregelen genomen. Nicole De Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie biedt geen enkel antwoord op de situatie en legt de schuld volledig bij de toestroom van mensen op de vlucht, en verspreidt daarbij de leugen dat er velen naar hier komen 'die zich reeds in een ander EU-land hadden ingeschreven'. 

Ondertussen zijn het de vrijwilligers die het heft in handen nemen. Morgen zullen we 150 mensen op de vlucht die buiten bij het Klein Kasteeltje op straat slapen meenemen naar de zwembaden in de stad, waar mensen kunnen douchen. We hopen op die manier bij te kunnen dragen aan hun waardigheid en gezondheid. Een heuse operatie, maar met de vele vrijwilligers samen zal dit lukken.

Zaterdag 20 augustus

Het is een ongelooflijke dag vandaag, met tientallen vrijwilligers van verschillende organisaties, met de hulp van het Rode Kruis en Samusocial, hebben we vanaf acht uur deze morgen, 120 vluchtelingen naar een zwembad van de stad Brussel kunnen brengen. Daar kregen zij van de organisatie La Fontaine een handdoek, douchegel/shampoo, nieuwe t-shirts, sokken en ondergoed. Opnieuw werd bewezen hoe burgers met hun actie de stad hebben gedwongen een overeenkomst af te sluiten met Fedasil, om gratis douches te geven. Dit nieuws verscheen ook in enkele mainstream media. Maar wat de media niet vermeldden is dat diezelfde avond de politie, in opdracht van de burgemeester, mensen op de vlucht wegjoeg, over het kanaal, tot aan Tour & Taxis en verder.

Toch zullen wij als vrijwilligers, als mensen, doorgaan met wat we kunnen en eisen we een waardig opvangbeleid. Dit kan zo niet langer. We zullen iedereen nodig hebben om dit verder te zetten en om ons sterk te maken voor een humaan beleid. Net zolang tot vooral de federale regering maar ook het Brusselse stadsbestuur de noodzakelijke maatregelen nemen voor een menswaardig migratiebeleid.

Dinsdag 23 augustus

Op deze dag staakten de werknemers Fedasil. Wat een moed.
 Over de auteur:

Riet Dhont is als vrijwilliger actief bij de ondersteuning van mensen op de vlucht die door de overheid in de steek worden gelaten. Dit doet ze onder meer via Vriendschap Zonder Grenzen, een netwerk van solidaire burgers, op initiatief van verschillende militanten van de PVDA.