Kif Kif lanceert Twintig jaar Kif Kif

Vandaag luidt Kif Kif, de interculturele beweging die zich inzet voor de strijd tegen racisme en discriminatie, haar twintigjarig jubileum in. Tijd om stil te staan bij de geschiedenis en de verwezenlijkingen van onze beweging, maar ook om vooruit te kijken. We kondigen daarom een schrijfwedstrijd aan waarbij oude en nieuwe stemmen met elkaar in dialoog gaan.

Een jury met onder meer Rachida Lamrabet, Dalilla Hermans, en Wouter Hillaert gaat voor ons op zoek naar nieuw schrijftalent. Doorheen het jaar gaan we via brieven en interviews in gesprek met personen en organisaties die de laatste twintig jaar Kif Kif mee vorm gegeven hebben.

In 2001 zag Kif Kif het levenslicht. Het is geen toeval dat Kif Kif ontstond na de aanslagen op de Twin Towers, die het debat over multiculturaliteit en samenleven fundamenteel veranderden. Tarik Fraihi richtte een blog op met het idee om het debat rond integratie en multiculturaliteit aan te zwengelen. Enkele maanden later bouwde hij samen met Dany Neudt de blog verder uit tot een volwaardige organisatie. Het was een schot in de roos. Ze kregen de steun van heel wat antiracistische studenten en al snel groeide de organisatie uit tot een beweging waarin jongeren met migratieachtergrond zelf het woord namen. Twintig jaar later is dat nog steeds de kernopdracht van Kif Kif: een platform bieden aan stemmen en geluiden die te weinig plaats krijgen in het publieke debat rond racisme en discriminatie. 

Hoewel de media en andere instellingen langzaamaan hier en daar wat diverser werden, is die diversiteit nog niet overal vertaald in veranderende machtsstructuren of een eerlijkere framing en berichtgeving over de diversiteit in onze samenleving

Nog steeds is zo’n platform nodig. Want hoewel – mede door het werk van Kif Kif – de media en andere instellingen langzaamaan hier en daar wat diverser werden, is die diversiteit nog niet overal vertaald in veranderende machtsstructuren of een eerlijkere framing en berichtgeving over de diversiteit in onze samenleving. De groeiende mediaconcentratie en commercialisering van ons medialandschap zullen dat waarschijnlijk blijvend in de weg staan.

Voor sommigen is Kif Kif een luis in de pels, voor anderen een veilige plek waar ze vaak voor de eerste keer de kans krijgen om ideeën en talenten te ontwikkelen zonder tijd te moeten verliezen aan het overbruggen van allerlei uitsluitingsmechanismen. De lijst van persoonlijkheden die via Kif Kif passeerden op weg naar een plek in de media, kunstwereld, middenveldorganisaties, bedrijfswereld of universiteiten is indrukwekkend: Tarik Fraihi, Dany Neudt, Bilal Benyaich, Mourad Bekkour, Eva Vergaelen, Nadia Fadil, Hanan Challouki, Jihad Van Puymbroeck, Stijn Oosterlynck, Mustafa Kör, Youssef Kobo, Aya Sabi, Fikry El Azzouzi, Rachida Lamrabet, Orlando Verde, Omar Ba, Khalid El Jafoufi, Yassine Boubout, Joachim Ben Yakoub, Ico Maly, Mohamed Khalfioui, Sami Zemni en Mohamed Barrie zijn maar enkele van de namen die we regelmatig terughoren in het publieke debat. De volgende generatie wordt momenteel door het team klaargestoomd via schrijfcafés, vormingen en debatten.

Momenteel staat een campagne in de startblokken over een wereld met minder politie, voeren we gesprekken over racisme en opvoeding en werken we hard mee aan een langverwacht interfederaal actieplan tegen racisme 

Kif Kif was en is nog steeds een laboratorium waar nagedacht wordt over nieuwe ideeën om het samenleven beter vorm te geven. We drukten daarmee meerdere malen onze stempel op het beleid rond racisme en discriminatie. Het idee van praktijktesten ontstond bij Kif Kif en was een manier om grootschalige discriminatie door interimkantoren aan te kaarten. Kif Kif was ook een van de eersten om het probleem van online haatspraak op de agenda te zetten. Momenteel staat een campagne in de startblokken over een wereld met minder politie, voeren we gesprekken over racisme en opvoeding en werken we hard mee aan een langverwacht interfederaal actieplan tegen racisme. 

Op korte tijd kreeg Kif Kif een erkenning als socioculturele beweging van de Vlaamse regering. Die ondersteuning heeft ervoor gezorgd dat de organisatie zich heeft kunnen professionaliseren. Net zoals bij veel organisaties houdt dit ook risico’s in. Verbinding houden met vrijwilligers en grassrootsorganisaties is, zeker in tijden van corona, een grote en belangrijke uitdaging. Maar ook online voelen we veel beweging en aansluiting. De #BlackLivesMatter-protesten vorig jaar zorgden voor een nieuwe golf van antiracistisch engagement bij een diverse groep mensen en organisaties, die ook hun weg vinden naar Kif Kif. En als de versoepelingen op gang komen wordt onze coworking- en eventplek Toko139 dé place to be voor creatieve wereldverbeteraars en iedereen die zijn plek zoekt in de antiracistische beweging.

We willen iedereen bedanken die zich de laatste twintig jaar op één of andere manier heeft ingezet. De antiracistische strijd is vaak lastig, vermoeiend en confronterend. Soms loopt het mis; meer en meer zien we dat een standpunt innemen gevolgen kan hebben

De context waarin Kif Kif, en bij uitbreiding de antiracistische beweging, moet opereren, heeft de laatste jaren grote veranderingen doorgemaakt. Het toenemende gebruik van social media als activistisch instrument en de groeiende agressie online zorgen voor drempelvrees en spanning, maar bieden ook veel kansen. Onder invloed van het intersectioneel feminisme groeien de antiracistische en feministische beweging naar elkaar toe, waardoor beiden inclusiever worden en ook nieuwe uitsluitingsmechanismen aanpakken. Ook met LGBTQIA+  organisaties en de klimaat- en armoedebeweging vormen we allianties.

We willen iedereen bedanken die zich de laatste twintig jaar op één of andere manier heeft ingezet. De antiracistische strijd is vaak lastig, vermoeiend en confronterend. Soms loopt het mis; meer en meer zien we dat een standpunt innemen gevolgen kan hebben. Maar we zijn er van overtuigd dat iedereen die bij Kif Kif gepasseerd is, een glimp heeft kunnen opvangen van een wereld die zich opent door plaats te geven aan meerstemmigheid en gelijkheid. 

Met deze brief openen wij graag de dialoog tussen mensen die zich verbinden doorheen het verschil: een dialoog tussen generaties en achtergronden, tussen mensen die hun eerste stapjes zetten in het activisme en zij die al kunnen terugblikken. We kijken uit naar jullie wensen, analyses en kritieken. 

Open je wereld, voor racisme haar sluit.

Sarah El Massoudi, voorzitter
Nina Henkens, algemeen coördinator, in naam van het Kif Kif-team

Volg onze campagne en acties via onze website en social media, en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!Over de auteur:

Sarah El Massaoudi is de voorzitter van Kif Kif vzw. 

Nina Henkens is de coördinator van Kif Kif vzw.