Kif Kif publiceert nieuw e-book: "Het samenspel van macht en media"

Van de media wordt verwacht dat ze als ‘vierde macht’ het bredere publiek informeren en de bestaande machtsstructuren aan een kritische blik onderwerpen. Verschillende media-analyses wijzen echter uit dat de media die opdracht vaak niet vervullen. Kif Kif publiceert daarom dit eboekje dat de onderhuidse relaties tussen de media en de machtshebbers wil blootleggen. Aan de hand van concrete voorbeelden biedt het een kader om de dagelijkse berichtgeving door te lichten.

Door: Kif Kif - 05/06/2018 - 06:30
 

In de hedendaagse berichtgeving spelen er meerdere processen die vaak onderbelicht blijven maar die er voor zorgen dat de meeste mediakanalen hun functie van kritische informatieverstrekker niet voldoende (kunnen) opnemen. Eén van de sterkste analysten van dergelijke onderhuidse processen is de bekende linguïst en politicoloog Noam Chomsky. Terecht wordt hij soms omschreven als één van de belangrijkste en meest geciteerde intellectuelen in de wereld. Hij laat nu eenmaal al vele decennia zijn licht schijnen over de hedendaagse geopolitiek en zijn invloed is wereldwijd in vele academische en activistische milieus voelbaar.

Na meer dan een halve eeuw academisch en activistisch werk is Chomsky nog steeds actief. Hij blijft zijn onderzoek verder zetten en geeft nog geregeld interviews. Hij wordt echter ook een dagje ouder aangezien hij in 2018 negentig wordt. Het leek de redactie van Kif Kif dan ook een goed moment om in dat jaar een (e-)boekje uit te geven waarin het denken van deze uitzonderlijke man centraal staat. 

Met deze ode aan Chomsky kiest auteur Jonas Slaats ervoor om ‘in zijn voetsporen te treden’ aan de hand van een reeks analyses die inzoomen op concrete voorbeelden van het samenspel tussen macht, media, conflict en beeldvorming. Zo toont hij aan dat Chomsky’s gedachtegoed nog steeds in staat is om ons een beter inzicht te bieden in de verschillende sociale en politieke dynamieken die een dagelijkse impact hebben op onze samenleving.

De verschillende teksten uit dit boekje verschenen eerder ook als dossier op onze site, maar met dit e-boek kan je alles gemakkelijker als één samenhangend geheel lezen. Je kan het hieronder in verschillende formaten downloaden. Op het bureau van Kif Kif (of door te mailen naar [email protected]) kan u ook een gedrukte versie bekomen voor € 5.