Origins: Internationale 3-daagse Digital Storytelling

Op 6, 7 en 8 december 2011 organiseerde Kif Kif studiedagen rond Digital Storytelling. De aanwezigen konden genieten van lezingen door Nuria Andreu, Ashraf Sarawi en Prof. Dr. Jan Blommaert en maakten zelf een Digital Story.
Origins: Internationale 3-daagse Digital Storytelling

Ashraf Sarawi deed Digital Storytelling in Palestina. Zijn ervaringen met de techniek leverden prachtige foto’s en verhalen op van gekwetste kinderen en jongeren.

 

Op 6, 7 en 8 december 2011 organiseerde Kif Kif studiedagen rond Digital Storytelling. De aanwezigen konden genieten van lezingen door Nuria Andreu, Ashraf Sarawi en Prof. Dr. Jan Blommaert. Tijdens deze drie dagen leerden middenvelders hoe je een Digital Story maakt en hoe je zelf workshops Digital Storytelling organiseert.

Kennis is macht

Op dag één vertelde Nuria Andreu over haar visie op Digital Storytelling. Met haar achtergrond als fotografe maakt ze fotoboeken waarin allochtone vrouwen hun verhaal doen. Ashraf Sarawi deed Digital Storytelling in Palestina. Zijn ervaringen met de techniek leverden prachtige foto’s en verhalen op van gekwetste kinderen en jongeren. Als afsluiter van de eerste dag kwam professor Jan Blommaert spreken over superdiversiteit.

Al doende leert men

Tijdens dag twee namen 14 enthousiastelingen vanuit het werkveld deel aan de workshop. Voor iedereen waren er foto’s, stukken tekst rond superdiversiteit en liedjes voorzien. Nadat iedereen zijn scenario had afgewerkt volgde de eerste kennismaking met Windows Moviemaker. De opgetogenheid die we steeds bij de jongeren zien terugkeren, merkten we gelukkig ook bij de volwassen deelnemers. Toch was het ook voor hen een drukke dag. The voice-overs moesten opgenomen worden en de filmpjes gemonteerd. Om 16u was het de meesten gelukt hun Digital Story af te krijgen.

Meta-workshop

De derde en laatste dag stond er als eerste een toonmoment op het programma. Iedereen was benieuwd naar de uitkomsten van dag twee. We kregen tien Digital Stories te zien. De resultaten mogen er zeker zijn! In de namiddag volgde er nog een informatiesessie over hoe je zelf een workshop Digital Storytelling organiseert.

Na afloop van de drie studiedagen heffen we het glas op de goede afloop ervan. De deelnemers waren tevreden, Kif Kif was tevreden. En wie weet ontdekken we binnenkort Digital Stories op websites van collega organisaties…
 

Carolina Maciel de França - Kif Kif (Foto: Nuria Andreu)

Nuria Andreu

Ashraf Sarawi (foto: Nuria Andreu)

Prof. Dr. Jan Blommaert (Foto: Nuria Andreu)