[Persbericht] Kif Kif-documentaire 'Wonderwijs' integraal online

Kif Kif en Communicatie in Beeld lanceerden op 22 april de documentaire 'Wonderwijs'. Deze documentaire bracht het verslag van een jaar interviews over het onderwijs in een superdiverse samenleving en is vanaf nu integraal te bekijken op onze site.
Door: Kif Kif - 29/01/2013 - 09:20
[Persbericht] Kif Kif-documentaire 'Wonderwijs' integra

Centrale vraag in 'Wonderwijs' is hoe we ons onderwijs kunnen aanpassen aan de steeds veranderende realiteit van de superdiverse samenleving zodat iedereen effectief gelijke onderwijskansen heeft.

 

Kif Kif en Communicatie in Beeld lanceerden op 22 april de documentaire Wonderwijs. Deze documentaire bracht het verslag van een jaar interviews over het onderwijs in een superdiverse samenleving. Na een jaar rondreizen is ‘Wonderwijs’ vanaf nu integraal te bekijken op onze site. De documentaire is voor leerkrachten en leerlingen een ideaal werkinstrument om zich binnen de schoolcontext te engageren met de superdiverse realiteit.”, Ico Maly (coördinator Kif Kif). De intregrale publicatie van Wonderwijs is onderdeel van Kif Kif-dossier “Superdiversiteit en Onderwijs”.

Over Wonderwijs

Wonderwijs focust in eerste instantie op de driehoeksverhouding tussen ouders, leerlingen en de school binnen een samenleving die steeds meer gekenmerkt wordt door superdiversiteit. “Concreet is Kif Kif op zoek gegaan naar moeilijkheden binnen het onderwijs die potentieel een drempel vormen voor de gelijke behandeling van alle leerlingen. Kif Kif laat het daar natuurlijk niet bij en gaat ook actief op zoek naar interessante voorbeelden hoe het wel kan”, aldus Carolina Maciel de França (Kif Kif). “In tegenstelling tot de gangbare mythe zien we dat ouders van ‘allochtone’ kinderen weldegelijk nauw betrokken zijn bij de schoolcarrière van hun kinderen. Sterker nog: die ouders vormen nu vaak een ongebruikt potentieel.”. 

Wonderwijs is enerzijds een positief verhaal, een verhaal van mogelijkheden, met verschillende succesvolle praktijken in binnen- en buitenland. Anderzijds roept de documentaire ook veel vragen op. Ze biedt een perspectief op onderwijs in deze steeds veranderende en steeds diverser wordende samenleving, en dat perspectief is niet altijd even positief. Centrale vraag is hoe we ons onderwijs kunnen aanpassen aan de steeds veranderende realiteit van de superdiverse samenleving zodat iedereen effectief gelijke onderwijskansen heeft. Die realiteit brengt inderdaad uitdagingen met zich mee en het is aan het beleid om hier structurele keuzes te maken.

Sociale elasticiteit

“Het antwoord op superdiversiteit is niet sociale stabiliteit maar sociale elasticiteit: ons onderwijs moet flexibel genoeg zijn om met die steeds opnieuw veranderende realiteit om te gaan. Dat is niet alleen een taak van ouders en leerkrachten maar des te meer van het beleid. Tot op vandaag is ons onderwijs immers een van de kampioenen in de productie sociale ongelijkheid en vallen vooral ‘allochtonen’ uit de boot”, aldus Ico Maly (Coördinator Kif Kif). Gelukkig moeten we hiervoor het warm water helemaal niet meer opnieuw uitvinden.

Superdiversiteit in het onderwijs

Het ontsluiten van deze documentaire past in een breder dossier “Superdiversiteit en onderwijs”. In de loop van volgende maand mag je in dit kader een didactische map verwachten om heel concreet met Wonderwijs in de school aan de slag te gaan. Dit kan dienen als voedingsstof voor leerkrachten onderling en iedereen die met jongeren in superdiversiteit werkt.

In het kader van dit dossier mag je ook de publicatie verwachten van het integrale debat dat op de première van Wonderwijs aansloot, en waarin zowel Kif Kif als het publiek in discussie gingen met Robert Voorhamme, Patricia Zanoni en Luc de Man.

Contact:

Carolina Maciel de França | verantwoordelijke Wonderwijs |[email protected]|0484.536.569

 

Bekijk hier onze documentaire: