Summer school Gender & Superdiversiteit 2016

Van dinsdag 16 augustus tot zaterdag 20 augustus 2016 organiseert Kif Kif, in samenwerking met ella vzw – kenniscentrum gender en etniciteit en met ondersteuning van het Vrouwen Overleg Komitee, een summer school Gender & Superdiversiteit.
Door: Kif Kif - 05/07/2016 - 13:24

Van dinsdag 16 augustus tot zaterdag 20 augustus 2016 organiseert Kif Kif, in samenwerking met ella vzw – kenniscentrum gender en etniciteit en met ondersteuning van het Vrouwen Overleg Komitee, een summer school Gender & Superdiversiteit. 

In navolging van onze vorige workshops rond kruispuntdenken en het online “Gender & Diversiteit”-dossier dat daar uit voortkwam, organiseert Kif Kif dit jaar een summer school rond het thema “Gender & Superdiversiteit.” 

Onze summer school richt zich doelbewust op een breed publiek door academische keynotes, theoretische en activistische workshops, een rondetafelgesprek, culturele activiteiten, en een slotdebat aan te bieden rond de thema’s van genderdiversiteit, superdiversiteit en kruispuntdenken.
 
Tijdens de eerste dag van de summer school gaan we dieper in op deze noties aan de hand van een lezing over superdiversiteit door Ico Maly (voormalig Kif Kif-coördinator, Universiteit Tilburg) en een workshop over kruispuntdenken in samenwerking met ella vzw, gegeven door Evelien Geerts (UC Santa Cruz & VOK), Merel Terlien (ella & VOK) en Irina Ilisei (Council for Europe). Op dag twee en drie focussen we specifiek op de thema’s van superdiversiteit in het Belgische (en Europese) bedrijfsleven, de politiek en het activisme, en het onderwijs. Zo zal Marc Timmerman van Axiom een interactieve lezing geven over het belang van diversiteitsmanagement, en nodigen we politici, activisten en middenveldorganisaties zoals Merhaba, Yamila Idrissi (Sp.a), Ikram Kastit (Groen), Imade Annouri (Groen), Ida Dequeecker (PVDA+) en het Netwerk tegen Armoede, uit voor een rondetafelgesprek rond diversiteit en representatie binnen de Belgische politiek. RoSa vzw en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen vertellen ons vervolgens meer over genderstereotypen en (gender)discriminatie in het onderwijs. Op dag vier komen de thema’s van (post)feminisme en mediarepresentatie & beeldvorming aan bod: We luisteren onder andere naar een keynote van Iris van der Tuin (Universiteit Utrecht), en volgen een praktische workshop over discoursanalyse, gegeven door Sarah Scheepers (coördinatrice ella). Op dag vijf sluiten we de summer school af met een begeleid bezoek aan het Red Star Line-museum, en een slotdebat over superdiversiteit & (im)migratie in het Ecohuis met onder andere Warda El-Kaddouri (MO*, UGent) en Claudia Bonamini (Vluchtelingenwerk Vlaanderen)
 
Met deze summer school, zoals ook blijkt uit bovenstaande onderwerpen, wil Kif Kif een kritische maatschappelijke bijdrage leveren aan het gepolariseerde debat rond diversiteit in Vlaanderen, tonen dat dit debat meer dan ooit broodnodig is, en dat het tevens tot productieve resultaten kan leiden.
 
Ben je geïnteresseerd? Vul dan dit online inschrijvingsformulier in.
 
De deelnameprijs voor de hele week is 30 euro, en 25 euro voor studenten en werkzoekenden (toegangstickets museumbezoek en slotdebat inbegrepen). De summer school gaat door in het Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, 2000 Antwerpen. Het slotdebat zal plaatsvinden in het Ecohuis, in Borgerhout. 
 
Wegens grote interesse in deze summer school, zal Kif Kif uiteindelijk 30 deelnemers selecteren uit de groep van personen die een formulier hebben ingediend. De deadline voor de applicatie voor deze summer school is maandagochtend 25 juli 2016.
 
Zie tot slot ook ons nieuwe online dossier, waar onze meest recente visietekst, samen met het volledige programmaboekje en leeslijst, binnenkort op valt raad te plegen.
 
 
Kif Kif bedankt de initiatiefneemster Evelien Geerts, alle sprekers en workshop organizers, Nella van den Brandt en Merel Terlien, alle deelnemers, de Kif Kif-stagiaires Stijn, Sarah en Aili, grafisch ontwerper Renaldo, de organisaties ella vzw, VOK, Sophia, Tijdschrift voor Genderstudies, en DiGeST voor hun input en medewerking.