Activiteiten archief t.e.m. vrijdag 18 januari 2019

 
dinsdag 18 december 2018 - 14:30
Seminarieruimte UA, Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen.

Het debat over dekolonisering en democratisering van de kunsten verhit de kunsten- en culturele sector. Vanuit de idee ‘Conflict Matters’ omarmen en organiseren we in dit seminarie de discussie, het debat en het meningsverschil als hefboom om het transitieproces van de sector te versterken.

zaterdag 24 november 2018 - 13:00
Overleiestraat 45, 8500 Kortrijk

In de vaak verhitte maatschappelijke debatten, komen bepaalde visies dikwijls te weinig aan bod. Soms wil je daarom zelf ook jouw mening laten weerklinken. Alleen, hoe krijg je die mening op papier? Hoe bouw je een argumentatie op? Waarop moet je letten als je een sterk opiniestuk wil schrijven?

donderdag 22 november 2018 - 19:30
De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen

Judith Butler (1956) is één van de meest gelauwerde politieke filosofen en queer theorists van het moment. Ze beet zich vast in onderwerpen zoals de gespannen relatie tussen sekse en gender, queerness, andersheid, (de)secularisering, precariteit en politiek verzet centraal binnen de hedendaagse filosofie.

woensdag 7 november 2018 - 17:00
FMV, Oudstrijdersstraat 9, 2140 Borgerhout,

De Jongerenacademie is een samenwerking van verschillende Antwerpse jeugd – en middenveld organisaties die jongeren willen versterken in het omgaan met het hoofddoekenverbod. In onze tweede infosessie nodigen we juridisch experten uit die uitleggen wat er mogelijk is als je gediscrimineerd wordt op basis van je hoofddoek op school of werk. Wat mag er? Wat mag er niet? Hoe kan je klacht indienen en welke resultaten levert het op? Zijn er nog andere mogelijkheden?

woensdag 24 oktober 2018 - 19:30
Stadscampus UA R007

Velen bleven geschokt achter na het zien van de Pano-reportage rond Schild & Vrienden. In dit panelgesprek wordt dieper gegraven naar de maatschappelijke betekenis van deze en gerelateerde Alt-right organisaties.

zondag 14 oktober 2018 - 11:00
TOKO139, Statiestraat 139, Berchem

Wil je met anderen van gedachten wisselen na het uitbrengen van jouw stem op op 14 oktober? Dan kan dat in het Kif Kif verkiezingscafé.

woensdag 10 oktober 2018 - 19:30
DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

In deze lezing zal Katrien Jacobs op zoek gaan naar het verband tussen nieuwe vormen van politiek extremisme en de seksuele fantasieën of frustraties waarmee ze gepaard gaan. Omdat nieuw-rechtse politieke groeperingen zoals de alt-right een openlijke afkeer hebben van het feminisme, alsook van de seksuele bevrijding en etnische diversiteit, wordt de vraag gesteld over wat voor seksuele 'radicalisering' deze bewegingen en hun online beeldentaal teweegbrengen in de individuele psyche en de maatschappij.

donderdag 27 september 2018 - 19:30
TOKO139, Statiestraat 139, Berchem

Antonio Gramsci, een marxistische denker, die zowel voor links als rechts een inspiratiebron is valt vandaag niet weg te denken uit het publiek debat. Geboren in 1891 in Sardinië en gestorven in de gevangenis in 1937 onder de fascistische dictator Mussolini, blijft Gramsci tot de verbeelding spreken. Wie was hij? Wat waren zijn denkbeelden? Wat kunnen we van hem leren?

maandag 17 september 2018 - 20:00
De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

Eindelijk een boek over de Hirak, de massale opstand in de Rif. Het is een relaas van structurele achterstelling en verwaarlozing en een falend beleid rond werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Het vertelt ook hoe de Marokkaanse overheid de opstand onderdrukt, met de arrestatie van boegbeeld Nasser Zefzafi als pijnlijk hoogtepunt. Maar Opstand in de Rif zoekt ook naar antwoorden in de geschiedenis, van de strijd tegen de Spaanse en Franse bezetters tot de Riffijnse republiek van Abdelkrim.

donderdag 13 september 2018 - 18:00
Oudstrijdersstraat 9, 2140 Borgerhout

Wanneer, waarom, waar en door wie werd een hoofddoekenverbod ingevoerd? Dat zoeken we samen uit in een reeks bijeenkomsten voor jongeren (16-25) . We denken ook na over manieren om met dat verbod om te gaan, om er tegen te strijden en om zich in te zetten voor mensenrechten.


ma
di
wo
do
vr
za
zo
Naar het activiteiten overzicht of naar het archief