Auteur: Frederik Janssens

28/06/2023 - 12:55 Frederik Janssens

Kif Kif-contributor Frederik Janssens recenseert het boek 'Een verzwegen leven' van Eva Kamanda en Kristof Bohez: een verslag van de zoektocht naar de contouren van het leven van Eva’s overgrootvader, François Kamanda.

04/07/2022 - 12:19 Frederik Janssens

Sholeh Rezazadeh is een nieuwkomer in Nederland. Zij komt uit Iran waar ze medicijnen studeerde, enigszins onder druk van haar ouders. In 2015 volgde Rezazadeh de liefde naar Amsterdam, leerde vlekkeloos Nederlands schrijven en in 2021 ligt haar eerste roman, 'De hemel is altijd paars', op mijn leestafel. Datzelfde jaar werd ze genomineerd voor De Bronzen Uil en won ze de publieksprijs. Een recensie.

07/02/2022 - 11:49 Frederik Janssens

Frederik Janssens reageert op het opiniestuk van Bart De Wever in De Standaard van vorige maand. In tegenstelling tot wat De Wever beweert, staat onze samenleving niet aan de rand van de afgrond, op het punt om uit te schuiven naar een tirannie van slechte antiseksisme en -racismewetten. Dat onze overheid vandaag tegemoet komt aan gevoeligheden van vele groepen, vrouwen, mensen met een handicap, mensen met een migratieachtergrond, is een teken dat de samenleving erop vooruitgaat!

10/08/2021 - 08:35 Frederik Janssens

In het boek 'De knikkers van Qadir' vertellen Leo Bormans en Qadir Nadery het waargebeurde verhaal van een gezin op het platteland van Afghanistan dat noodgedwongen een levensgevaarlijke tocht naar Europa onderneemt. Als lezer word je meegenomen in het door en door menselijke verhaal van dit vluchtende gezin. De clichés over asielzoekers blijken niet te kloppen. Ook de rol van de ‘mensensmokkelaars’, blijkt complexer dan in de media doorgaans wordt geschetst.

19/02/2021 - 09:34 Frederik Janssens

Lucas Catherine is ‘historicus van Vergeten Zaken’. Hij schreef al verschillende boeken over Congo, waaronder Kongo, een voorgeschiedenis (2017). Daarin presenteerde hij verhalen uit de periode voor Kongo-Vrijstaat.

04/11/2020 - 11:47 Frederik Janssens

In De val van Icarus reflecteert journalist en onderzoeker Nick Meynen over het coronavirus dat om zich heen grijpt. In drie delen schetst Meynen achtereenvolgens hoe het coronavirus zich wereldwijd zo snel kon verspreiden, wat de rol van de geopolitiek is, en welke kansen er liggen om het beter te doen na de pandemie. Hij legt daarbij steeds de link tussen het virus en de strijd om het klimaat.

22/07/2020 - 09:23 Frederik Janssens

Frederik Janssens bracht zijn jeugd door in het voormalige Belgisch-Congo. Hij heeft er mooie herinneringen aan. Maar gaandeweg kwam hij steeds meer te weten over de gruwels van de kolonisatie en werd hij steeds kritischer. Op zoek naar zijn eigen plaats in de geschiedenis, spoort hij aan om hypocrisie te doorprikken, eerlijkheid centraal te plaatsen en andere stemmen te beluisteren. 

03/06/2020 - 08:00 Frederik Janssens

Nadia Nsayi schreef een mooi boek over haar twee vaderlanden: Congo en België. Het is enerzijds een familiegeschiedenis en anderzijds een persoonlijk verhaal dat verweven zit in een veel groter maatschappelijk verhaal: de geschiedenis van Congo/Zaïre en de relatie van dit land met België.

18/01/2020 - 12:51 Frederik Janssens

Met Het dekoloniseringsparcours in de hand nodigt Lucas Catherine ons uit om de belangrijkste Congomonumenten, koloniale hoofdkwartieren en economische koloniale machtscentra op te zoeken, want we praten nog steeds te weinig over het koloniale verleden van België, schrijft onze recensent. We zouden het verleden onder ogen moeten zien, om de toekomst beter voor te bereiden.

29/11/2018 - 15:51 Frederik Janssens

In een tijd waarin autoritaire leiders overal in de wereld de wind in de zeilen krijgen, krijgt het werk van politiek denker Hannah Arendt opnieuw volop aandacht. Drie nog niet eerder vertaalde teksten werden recent uitgebracht als een bundel. De teksten werpen meer licht op de politieke ideeën van Hannah Arendt.