Focus op Palestina

Eye on Palestine maakt dit jaar voor de zevende keer ruimte voor kunst en film waarin Palestina centraal staat. Deze editie zet politieke gevangenschap en de historische solidariteit tussen zwart-Amerikanen en Palestijnen in de kijker.

Door: Kif Kif - 16/02/2018 - 23:52
Focus op Palestina

Het festival bevraagt de beeldvorming over Palestina en de Palestijnen net zoals de gevolgen daarvan, ook voor onze superdiverse samenleving.

 

Eye on Palestine maakt dit jaar voor de zevende keer ruimte voor kunst en film waarin Palestina centraal staat. Het festival is mogelijk dankzij het werk van vele organisaties, instellingen en vrijwilligers, terwijl internationale curatoren de kwaliteit en relevantie van de selectie bewaken. Deze editie zet politieke gevangenschap en de historische solidariteit tussen zwart-Amerikanen en Palestijnen in de kijker. Centraal staat de rol van kunst en politiek activisme in het smeden van allianties tussen antikoloniale en bevrijdingsbewegingen, in een tijdperk van groeiend verzet tegen staatsgeweld, politieke arrestaties en onrecht wereldwijd.

Tijdens de duur van het festival is de tentoonstelling George Jackson in the Sun of Palestine te zieni n de foyer van De Expeditie, in Gent. George Jackson was een invloedrijke Afro-Amerikaanse activist en auteur voor wie de gevangenis een plaats was van ideologisch en politiek ontwaken. Onder andere liet hij zich inspireren door de Palestijnse strijd en de geschriften van Palestijnse gevangenen. De tentoonstelling verzamelt internationale boekomslagen, houtsneden, schilderijen, politieke posters en andere werken gekoppeld aan het leven van Jackson en de Amerikaanse beweging van gevangenen. 

In het kader van het festival worden drie films vertoond: de documentaires Jean Genet, un captif amoureux, parcours d’un poète combatant, van Michèle Collery, over de betrokkenheid van auteur Jean Genet bij twee bevrijdingsbewegingen, de Black Panthers (VS) en de Palestijnse Fedayeen, en Istiyad Ashbah (Ghost Hunting), van Read Andoni, over een groep ex-gevangenen die een replica van het hoofdkwartier voor ondervragingen in Israël nabouwen.Ook 3000 Nights van Mai Masri wordt vertoond, een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een jonge Palestijnse vrouw die bevalt in een Israëlische gevangenis.

Het literaire luik van het festival brengt poëzie van de Civil Rights Movement, over de Palestijnse bevrijdingsbeweging, tot de strijd voor dekolonisatie vandaag met de selectie ‘I would have liked to tell you', Poems of Captivity and Liberation, verzorgd door verschillende artiesten. Op het programma staat ook een debat over gevangenschap en solidariteit zowel in Palestina als elders met o.a. Rasmeah Odeh, sleutelfiguur van de Palestijnse bevrijdingsstrijd en ex-Black Panther Dhoruba Bin Wahad, een gesprek over de overeenkomsten en verschillen van het Zwarte en Palestijnse leven achter de tralies. 

Het festival bevraagt de beeldvorming over Palestina en de Palestijnen net zoals de gevolgen daarvan, ook voor onze superdiverse samenleving. Anderzijds brengt het festival Palestina naar België door het publiek kennis te laten maken met opkomende en gevestigde Palestijnse en internationale regisseurs, kunstenaars, schrijvers en activisten en stelt het publiek bloot aan kritisch en belangrijk werk dat zelden te zien is in commerciële circuits.

Eye on Palestine, van 18 t/m 24 februari op verschillende locaties in Gent. Alle info: www.eyeonpalestine.be