'Je kan mensen niet bij wet dwingen om van gedachte te veranderen' [Interview met Nabilla Ait Daoud van N-VA]

Vandaag is Nabilla Ait Daoud (N-VA) de enige schepen met een migratieachtergrond binnen het college van Bart De Wever. Met haar bevoegdheden jeugd, kinderopvang, leefmilieu en dierenwelzijn is ze begaan met de toekomst van de komende generaties.
'Je kan mensen niet bij wet dwingen om van gedachte te

Het is onjuist en gevaarlijk om het probleem van de jongerenwerkloosheid bij jongeren met een migratieachtergrond enkel maar te reduceren tot discriminatie of racisme.

 

Vandaag is Nabilla Ait Daoud (N-VA) de enige schepen met een migratieachtergrond binnen het college van Bart De Wever. Met haar bevoegdheden jeugd, kinderopvang, leefmilieu en dierenwelzijn is ze begaan met de toekomst van de komende generaties. De superdiversiteit in de stad is tevens een feit. Hoe gaat een schepen in de stad Antwerpen daar mee om? U leest het hier.

De werkzoekende allochtone jeugd

Elke partij heeft het over meer jobs en meer werkgelegenheid. In Vlaanderen zijn 24 % van de jongeren werkzoekend. Een grote groep van deze werkzoekenden zijn allochtone jongeren. Discriminatie is een van de redenen waarom allochtone jongeren makkelijker in de werkloosheid belanden. Nabilla Ait Daoud verwijst naar schrijnende cijfers waarbij 30 procent van jongeren met een migratieachtergrond geen hoger secundair diploma behaalt. ‘Het is onjuist en gevaarlijk om het probleem van de jongerenwerkloosheid bij jongeren met een migratieachtergrond enkel maar te reduceren tot discriminatie of racisme.’ De Schepen van Jeugd bekijkt het probleem breder. ‘Er is nood aan individuele begeleidingstrajecten voor jongeren die sneller uit het onderwijssysteem vallen. We moeten beide problemen aanpakken. Zowel de discriminatie als de uitval zonder diploma.

Praktijktesten en quota

Maar wat dan met allochtone jongeren die wel een hoger secundair diploma hebben, die zijn er ook? Hoe wil N-VA de discriminatie op de arbeidsmarkt in het algemeen aanpakken? ‘We moeten eerst en vooral werken aan een mentaliteitswijziging. Je kan mensen niet bij wet dwingen om van gedachte te veranderen. Het opleggen van quota werkt op korte termijn, maar niet op lange. We moeten op een andere manier de werkgevers overtuigen om personen aan te nemen zonder te kijken naar hun achtergrond.’ Quota en praktijktesten zouden dus weinig uithalen, maar wat zou dan volgens Nabilla Ait Daoud wel een oplossing kunnen bieden? ‘We willen vooral de werkgevers mobiliseren en sensibiliseren om op een correcte manier mensen aan te nemen, maar daar is tijd voor nodig.’ Hoeveel tijd precies is onvoorspelbaar. 5 jaar, 10 jaar,…50 jaar?

50 jaar migratie in de stad

Dit jaar was het 50 jaar geleden dat Marokkaanse en Turkse migratie naar België startte. Er was veel rond te doen in de stad Antwerpen. Heeft de Schepen dit ervaren als een viering? ‘Door het te vieren benadrukken we het feit dat het nog een lopend proces is. Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat je als Vlaming met een migratieachtergrond interesse hebt in je roots. Maar het verdeelt de gemeenschap door de migratiegolven te benoemen.

‘Moving Antwerp’ Is this Antwerp?

Recent werd er een promofilmpje gemaakt, namelijk Moving Antwerp. Er kwamen opvallend weinig allochtonen in voor. Hoe kijkt Nabilla Ait Daoud naar het filmpje? ‘Het promofilmpje op zich zou ik niet racistisch noemen. Het voelt zeer artificieel aan en komt heel nep over. Buiten dat er geen mensen met een migratieachtergrond in beeld komen, zijn er ook geen mensen met een maatje meer of oudere mensen. De beelden zijn heel mooi, maar het heeft een heel hoog Hollywood – gehalte. Het is een uit de hand gelopen type casting.

Het sociaal beleid van de N-VA

Met de moeder der verkiezingen in aantocht kon ik onmogelijk de vraag achterwegen laten, wat gaat N-VA promoten bij deze verkiezingen? ‘We willen iedereen belonen die inspanningen levert in onze maatschappij. Degenen die werken, sparen en investeren moeten we belonen. Verantwoordelijkheid nemen moeten we ondersteunen.’ Is N-VA een asociale partij? ‘Integendeel’, benadrukt Nabilla Ait Daoud, ‘Solidariteit is voor ons heel belangrijk. Iedereen moet verantwoordelijkheid dragen voor elkaar.

Voor wat hoort wat?

De solidariteit en onze sociale zekerheid hangt aan een zijden draadje. Mensen die het wat moeilijker hebben in onze samenleving krijgen hulp als ze daar iets voor in de plaats terug doen. Een leefloon wordt plots verbonden aan gemeenschapswerk. Een uitkering is een fundamenteel recht en wordt anno 2014 inherent verbonden met plichten. Ik vraag Nabilla Ait Daoud om haar mening. ‘Wij vinden het vanzelfsprekend dat degene met een leefloon daar iets voor terug moet doen. Het zorgt ervoor dat mensen naar buiten komen en terug mee deel uitmaken van onze samenleving.’ Bevindt onze sociale zekerheid zich in een ‘voor wat hoort wat – mentaliteit’? ‘Vind je dat je zomaar geld moet krijgen en daar niets voor in de plaats moet doen? De kans is klein dat mensen uit eigen wil aan gemeenschapswerk doen. Daarom verplichten we het.

Populariteit van de N-VA

N-VA doet het heel goed in de peiling, maar bij een groot deel van de allochtone bevolkingsgroep is uw partij niet zo populair. ‘Ik denk dat we onterecht te veel worden vergeleken met het Vlaams Belang. We worden afgeschilderd als Vlaams Belang light. Onterecht. Ze weten onvoldoende wie we zijn. Mensen houden niet van verandering, maar er is verandering nodig. Ik denk dat ze ons de tijd moeten geven om te laten zien wat we hier in Antwerpen allemaal kunnen betekenen, dan zullen er heel veel mensen bijdraaien.

 

 

 

 

>>> Dit interview maakt deel uit van het project API 3.0 (Allochtonen, Politiek en Internet), waarbij 8 jongeren naar aanloop van de verkiezingen politici interviewen en het politieke landschap onveilig zullen maken. Lees alle interviews in het dossier API 3.0.

>>>> API 3.0 op twitter // API 3.0 op Facebook

>>>>> Jihad Van Puymbroeck op Twitter  

 

>>>>>> Heb je nog geen brief gestuurd naar Minister Muyters of De Coninck om te pleiten voor #praktijktesten en zo de discriminatie op de arbeidsmarkt een halt toe te roepen? surf naar http://www.api3.eu/massmaildeconinck/ en http://www.api3.eu/massmailmuyters/