Oproep voor het project 'Slamlezingen'

Slam poetry is in opmars. De laatste jaren groeiden verschillende slamdichters uit tot professionele performers. Om het genre en de artiesten te ondersteunen zetten het Vlaams Fonds voor de Letteren en ARType vzw het proefproject ‘Slamlezingen’op.
Door: ARType - 12/12/2014 - 11:32
Oproep voor het project 'Slamlezingen'
 

Slam poetry is in opmars. De laatste jaren groeiden verschillende slamdichters uit tot professionele performers. Om het genre en de artiesten te ondersteunen zetten het Vlaams Fonds voor de Letteren en ARType vzw het proefproject ‘Slamlezingen’op.

 

Tot en met 1 januari 2015 kunnen slamdichters en literaire performers zich kandidaat stellen om deel te nemen aan het project.

 

Daarvoor sturen ze een e-mail naar [email protected] met als onderwerpregel ‘kandidatuur slamlezingen’, aangevuld met het nodige materiaal (zie verder).

 

 

WAT?

 

‘Slamlezingen’ is een proefproject dat loopt vanaf 1 februari 2015 tot en met 30 november 2015. Het doel is om scholen, bibliotheken, leesclubs, socio-culturele organisaties, zorginstellingen, cultuur- en gemeenschapscentra, kunstenorganisaties en organisaties voor kunsteducatie en sociaal-artistieke werking te stimuleren om slamdichters te programmeren voor een slamlezing (een slam poetry performance van eigen werk, al dan niet gekoppeld aan een workshop, interview, gesprek met het publiek, etc.).

 

In de eerste plaats krijgen deelnemers van het project ‘Slamlezingen’ een toelage van €100 bovenop hun vergoeding van de organisator voor een slamlezing. Een deelnemer kan tijdens het project maximaal vijf maal beroep doen op een bijdrage. Bovendien zullen ARType vzw en het Vlaams Fonds voor de Letteren een ruime oproep doen aan organisaties om de geselecteerde slamdichters te programmeren. Ten slotte krijgen de deelnemers aan het einde van het traject de kans om een masterclass van een ervaren, internationaal slamdichter te volgen.

 

WIE?

 

Om in aanmerking te komen voor opname in het proefproject ‘slamlezingen’ gelden volgende criteria:

 

-          de aanvrager is in Vlaanderen actief als solo literair performer, spoken word artiest of slamdichter;

-          hij of zij woont in het Vlaamse Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;

-          zijn of haar repertoire bestaat voornamelijk uit Nederlandstalig werk;

-          zijn of haar teksten hebben een poëtisch en/of literair karakter en zijn niet van racistische, discriminerende of haatdragende aard;

-          hij of zij staat niet op de auteurslijst van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

-          hij of zij staat niet onder contract bij een officiële uitgeverij voor publicatie van zijn of haar werken;

-          hij of zij is geen lid van ARType vzw, het Vlaams Fonds voor de Letteren of de selectiecommissie;

 

HOE?

 

Bij het indienen van de aanvraag stuur je naar [email protected] volgend materiaal:

 

-          twee of drie werken, in de vorm van afspeelbaar video- of audiomateriaal, aangevuld met een uitgeschreven versie van de teksten in de opname. De kwaliteit van de opname is niet van overwegend belang. Een basisopname volstaat. De tekst is niet ondersteund door muziek.

-          Een korte biografie.

-          Een artistiek cv met een speellijst van de voorbije twee jaar.

BEOORDELING

 

Een professionele selectiecommissie zal de aanvragen evalueren op basis van:

 

-          literaire kwaliteit van het ingezonden werk;

-          relevante podiumervaring;

-          professionaliteit op vlak van voordracht;

 

De commissie zal maximaal zes slamdichters selecteren voor het proefproject. Bij de selectie wordt rekening gehouden met de diversiteit van de profielen. ARType vzw zal ten laatste op 20 januari 2015 de aanvragers inlichten over de selectie.