Over racisme en sociale media

Lees je haatreacties of kom je racisme tegen op sociale media, ga er dan op een constructieve manier tegenin. Geef argumenten en geen verwijten. Wie weet kan je de menselijke kant van vluchtelingen laten zien en rem je het racisme af.
Over racisme en sociale media

Lees je haatreacties of kom je racisme tegen op sociale media, ga er dan op een constructieve manier tegenin. Geef argumenten en geen verwijten.

 

In de sociale media groep van de wijk waar ik woon werd een oproep gelanceerd om warme kledij te vragen voor vluchtelingen. Nu is de groep niet rechts of links, het zijn de mensen van de wijk. Rechts én links. De reacties waren heel duidelijk gericht op de oproep. Iedereen die reageerde had wel een kledingstuk of boekentas voor de kinderen. De oproep kwam van een inwoonster van de wijk. Ik denk dat niemand de stempel wou dragen in de wijk van een koudhartig, onverschillig en haatvol persoon te zijn door negatief te reageren op de oproep. Het waren immers mensen die je kon tegenkomen op straat en die je zouden kunnen aanspreken op je uitlatingen ten op zichte van vluchtelingen. Ik vermoed dat er enkelen op hun tanden zitten bijten hebben om toch geen haatreactie te posten. Maar de sociale druk is te groot. Positief dus.

Sociale druk

We leren hier dat wanneer iemand het openlijk opneemt voor vluchtelingen of vreemdelingen en steun krijgt van sommigen, de tegenstanders van vluchtelingen zwijgen. Dat is sociale psychologie waarbij de groep bepaalt wat wordt gepost en wat niet.

Anders ligt het bij fora waar de deelnemers anoniem zijn ten opzichte van elkaar. Als er daar enkele mensen hun frustraties uiten over vreemdelingen/vluchtelingen, is de norm van de groep "haten". Er volgen dan heel snel andere haatreacties.

Dat is het groepsgevoel dat spreekt. Ik volg verschillende fora en op sommige is het racisme groter dan op andere. Net op sites waar "de groep" racistische uitlatingen tolereert klitten de gefrustreerde mensen samen om hun persoonlijke tekorten op vreemdelingen of vluchtelingen te steken. Negatief dus.

Dissidenten

Dissidenten zijn mensen die niet meegaan met het groepsgevoel en ondanks alle beledigingen of druk hun eigen mening blijven verkondigen. Concreet betekent het dit: wanneer op sociale media waar racisme heerst er enkelen zijn die dissideren en de vluchtelingen verdedigen, zij een stem geven aan al diegenen die vluchtelingen willen helpen en hun menselijke kant blijven zien. Op deze wijze zijn dissidenten zeer waardevol en vertolken zij een mening die niet meegaat met het groepsgevoel.

Onderzoek heeft uitgewezen dat dissidenten, die hun mening op een constructieve manier weten te verkondigen, zelfs de grote groep kunnen beïnvloeden. Het zet personen aan om na te denken over andere meningen en zich zelfs bij de dissidenten aan te sluiten. Positief dus.

Mijn oproep aan al wie het racisme verfoeit

Lees je haatreacties of kom je racisme tegen op sociale media, ga er dan op een constructieve manier tegenin. Geef argumenten en geen verwijten. Wie weet kan je de menselijke kant van vluchtelingen laten zien en rem je het racisme af. Zelfs de persoon die dit nu leest kan op zijn eentje een verschil maken.