Verdubbel je jobkansen

Dat mensen met een migratieachtergrond het niet gemakkelijk hebben om een job te vinden, hoeft weinig betoog. Een praktijktestenonderzoek van de UGent uit 2017 maakte duidelijk dat personen uit families met een migratieachtergrond dertig procent minder kans hadden om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Bij Kif Kif volgen we dat soort kwesties al jaren op de voet, niet in het minst via het platform Praktijktesten Nu. Waar we eerder echter nog niet vaak over berichtten, is het bijzonder interessante initiatief van Duo for a Job dat er in slaagt om jobkansen van etnisch-culturele minderheden te verdubbelen via intergenerationele buddysystemen.

Door: Kif Kif - 05/03/2018 - 08:30

Een eenvoudige methodiek

Het werk van Duo for a Job baseert zich op een heel eenvoudige methodiek: een ervaren vijftigplusser vormt een team met een jonge werkzoekende. Zes maanden lang spreken ze twee uur per week af. De mentor helpt de werkzoekende om zijn/haar professionele wensen en sterktes te bepalen, interessante vacatures te identificeren, de CV te verfijnen, motivatiebrieven na te lezen en een professioneel netwerk uit te bouwen.

“Op 4 jaar tijd verzamelde Duo for a job al meer dan 500 vrijwillige mentoren en werden er al meer dan 1.000 jongeren begeleid.” Stelt Carlos Rovzar, de coördinator van het Duo for a job kantoor in Antwerpen. “Meer dan 50% van de jongeren vond binnen de 12 maanden een job. Nog eens 21% vond een gepaste stage of beroepsopleiding. Dat is een verdubbeling vergeleken met de normale arbeidsmarktbegeleiding van Actiris en de VDAB – wat natuurlijk veel te maken heeft met de persoonlijke en dus op de eerste plaats zeer menselijke begeleiding.”

statiestiek

Niet enkel voor vluchtelingen

Wanneer mensen voor het eerst iets horen over het werk van Duo for a job, denken ze vaak dat het een opzet is om vluchtelingen zo snel mogelijk aan werk te helpen. Carlos spreekt dat echter tegen: “We konden inderdaad heel wat vluchtelingen ondersteunen, maar we zijn er zeker niet enkel voor hen. Ook tweede of derde generatie jongeren zijn welkom. We richten ons immers tot iedereen die het moeilijk heeft om werk te vinden, tussen de 18 en 30 is en op één of andere manier roots heeft buiten de EU.”

Ondertussen werden al duo’s gevormd van mentoren en jongeren met zo’n 70 verschillende nationaliteiten. Achter al die duo’s schuilen natuurlijk ook enkele professionele krachten. “Die professionele teamleden organiseren bijvoorbeeld sollicitatietraining voor jongeren,” legt Carlos uit. “ze volgende de trajecten van de duo’s op en ze zorgen voor regelmatige ontmoetingen tussen mentoren.”

Wat daarenboven opvalt aan die werknemers in het Antwerpse bureau, is hun enorme enthousiasme, zo merkten we al snel. Gezien de resultaten die de organisatie kan voorleggen, hoeft dat misschien ook niet te verwonderen.

Een filmpje dat de opzet van Duo for a Job in 90 seconden uit de doeken doet.

**

Op 28 maart om 20u vindt een infosessie plaats in de kantoren van Kif Kif. (Statiestraat 139, 2600 Berchem). Carlos Rovzar zal er meer uitleg geven over de precieze opzet van de duotrajecten, de werkwijze en de mogelijkheden.

De toegang is uiteraard gratis, maar gelieve wel in te schrijven via [email protected]