Brussel under construction: over Our City van Maria Tarantino

Een kans om kennis te maken met Brussel. Maar niet met het Brussel van de toeristische trekpleisters, niet met het Brussel van gisteren, maar met het Brussel van morgen.
Brussel under construction: over Our City van Maria Tar

Tarantino neemt het recht in eigen handen en neemt ons mee op een caleidoscopische reis door haar stad.

 

Vanaf minuut één wordt de toon gezet: we kennen onze hoofdstad niet. Our City, de jongste documentaire van de Brussels-Italiaanse filmmaakster Maria Tarantino (onlangs geïnterviewd door Kif Kif Filmblog), is een kans om kennis te maken met Brussel. Maar niet met het Brussel van de toeristische trekpleisters, niet met het Brussel van gisteren, maar met het Brussel van morgen.

Our City is een toe-eigening van, maar ook een liefdesverklaring voor de enige grootstad van de lage landen. Brussel, symbool van onrechtvaardige macht voor sommigen en bureaucratische onmacht voor anderen. Chaos, seksisme en onveiligheid voor sommigen, een boeiend laboratorium voor de wereld van morgen voor anderen. Gevreesd en gedemoniseerd, bemind en mysterieus. Tarantino neemt het recht in eigen handen en neemt ons mee op een caleidoscopische reis door haar stad.

Stadsportretten zijn een genre op zich. En weinige stadsportretten overstijgen het anekdotische, het lokale, maar Our City bereikt een soort universaliteit dankzij non-narratieve associaties. De film hanteert bij momenten de esthetiek van hedendaagse realistische fictie en dat zet de kijker op het verkeerde been. Die vervreemding is nodig om in een film te duiken die letterlijk door verschillende werelden heen zweeft. Brussel wordt ons verteld door haar bewoners, de mensen die op hun eigen manier gebruik maken van hun stad, los van of dat zo was bedoeld of niet.

Een van de prestaties van de film is dat het écht voelt. Echte gesprekken, echte bezigheden. De stad zoals ze écht wordt beleefd. Het dagelijkse leven met haar frustraties, papierwerk, racisme, feestelijkheid, schoonheid en gruwel. Het is bij momenten alsof we ondertiteling konden krijgen bij al die gesprekken tussen onbekenden op de tram.

De film is ook verrassend, vormelijk en inhoudelijk. Hij is onverwacht kritisch, creatief en poëtisch. De stad in volle opbouw wordt een metafoor voor een samenleving in de maak, met alle nationaliteiten denkbaar aan de slag, weliswaar naast elkaar, want veel interactie valt er voorlopig niet echt te bespeuren. Our City is een lappendeken, net zoals Brussel een lappendeken is. Net zoals Europa unité zoekt dans la diversité. Our City is Brussel, net zoals Brussel Europa is. 

Our City, van Maria Tarantino. Vanaf 18 november in meerdere Belgische zalen.

Op woensdag 18 november wordt de projectie in het Brusselse Cinema Aventure gevolgd door een debat met filosoof/activist Bleri Lleshi, stedelijk onderzoeker David Dooghe en politiek wetenschapper Zeynep Balci.

Op 1 december worden twee speciale vertoningen georganiseerd in De Roma, één daarvan in aanwezigheid van de maakster (meer info).

>>> Lees meer filmnieuws en recensies op Kif Kif Filmblog