Halal Monk - een christen op reis doorheen islam

Halal Monk reist als Christen doorheen islam. Hij spreekt met belangrijke spirituele leiders en inspirerende artiesten over allerhande onderwerpen op het kruispunt van religie, cultuur en maatschappij. De nederlandse vertalingen van deze gesprekken worden hier bijeengebracht.

Artikels

22/12/2014 - 10:38 Halal Monk

Een gesprek met de Indonesische activiste en geleerde Musdah Mulia over de spirituele ruggengraat van de mensenrechten in de islam.

27/11/2014 - 12:08 Halal Monk

Wat krijg je als je mystiek, hip-hop, Lord of the Rings & the Qur'an met elkaar vermengd? De impressionante Amir Sulaiman over het belang van woorden, de poëzie van de schepping en de gluiperige Smeagol in elk van ons.

30/10/2014 - 09:40 Halal Monk

Een gesprek met Ziauddin Sardar, de redacteur van het progressieve tijdschrift 'Critical Muslim'. In zijn eigen kritische stijl gaat hij dieper in op de verstarring van sommige tradities, de huidige maatschappelijke angst voor al te snelle verandering en de nood aan een transmodern denkkader.

02/10/2014 - 17:36 Halal Monk

De Halal Monk sprak met Abida Parveen en Muazzam Fateh Ali Khan over het muzikale en spirituele hart van de Pakistaanse islam en laat zo een heel ander beeld zien van een regio die al te vaak met extremisme geassocieerd wordt.

04/07/2014 - 10:00 Halal Monk

De Brits-Pakistaanse academica Mona Siddiqui werkt als professor aan de universiteit van Edinburgh rond klassieke islamitische jurisprudentie en het raakvlak met hedendaagse ethische kwesties. Haar 2de onderzoeksgebied is de theologische geschiedenis van de relaties tussen islam en christendom.

18/02/2014 - 09:55 Halal Monk

Toen ik voor het eerst de Koranvertaling van de Egyptische Abdel Haleem open sloeg, was ik al snel onder de indruk. Eén van de meest opmerkelijke aspecten was het feit dat er geen verzenstructuur gebruikt wordt. Het geheel is in vloeiend proza geschreven. Een gesprek dient zich aan.