Racisme benoemen als 'relatief', 'een gevoel' is een belediging voor al wie ooit met racisme te maken kreeg. Racisme en discriminatie zijn voor heel wat mensen nog steeds een alledaagse werkelijkheid. Dat blijkt bijvoorbeeld uit initiatieven als #dailyracism, uit talloze onderzoeken over racisme in Vlaanderen en uit gesprekken die we binnen onze vormingen met moslimjongeren voeren. Van politici verwachten we dan ook dat zij er eindelijk werk van maken om racisme effectief te bestrijden. Niet dat zij er zich zelf schuldig aan maken door een aantal negatieve ervaringen te veralgemenen, een hele groep als gesloten en crimineel af te schilderen en zo de discriminatie van deze mensen te legitimeren.Van politici verwachten we bovendien dat ze racisme niet gewoon 'betreurenswaardig' vinden, maar dat ze ervoor zorgen dat de antidiscriminatiewetgeving wordt toegepast en dat racisme bestraft wordt, net als elk ander onwettig feit of misdrijf.
Met zijn uitspraken getuigt De Wever niet alleen van minachting voor de slachtoffers van racisme en voor de antidiscriminatiewet, hij speelt ook met vuur. Heel wat gezaghebbende onderzoeken (oa Amy-Jane Gielen) geven immers aan dat 'de ervaring er niet bij te horen' één van de belangrijkste voedingsbodems vormt voor radicalisering. Wat daartoe bijdraagt, zijn: een achtergestelde sociale en economische positie, polarisatie, stigmatisering en wij/zij denken. En laat dat nu net zijn wat de uitspraken van De Wever (en daarvoor Theo Franken en Liesbeth Homans) doen.
Preventie van radicalisering ligt volgens diezelfde onderzoeken vooral in het tegengaan van polarisatie, discriminatie en racisme, stereotypen en vooroordelen. Motief probeert hierop in te zetten, met ons project Gezocht: Identiteit, met Dar El Salaam-reeksen en vele andere vormingsprogramma's.Als prominente politici echter met de regelmaat van de klok uitspraken doen die polarisering, stigmatisering en wij-zij-denken versterken, en groepen mensen het signaal geven dat zij hier niet gewenst zijn, dan blijft het dweilen met de kraan open.
Niet alleen voor Motief overigens, maar ook voor de vele geëngageerde jeugdwerkers, leerkrachten en hulpverleners in onze cursussen. Velen van hen stellen alles in het werk om een vertrouwensband op te bouwen met kwetsbare of uitgesloten jongeren. Met de uitspraken van onze NV-A-ministers worden die moeizaam opgebouwde vertrouwensbanden telkens opnieuw zwaar op de proef gesteld.
We sluiten ons dan ook aan bij de vele veroordelingen van de uitspraken van Bart De Wever en steunen de sit-in vanavond in Antwerpen.