[Persbericht] 11/11 2014 Nationale Vrouwendag over armoede in Vilvoorde

De besparingsmaatregelen zullen de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen nog doen toenemen. Wie een onderbroken of onvolledige loopbaan heeft, wordt hard geraakt. Dat zijn vooral vrouwen. Op basis van hun eigen inkomen belandt nu al liefst 36% onder de armoedegrens (bij mannen is dat 11%)
[Persbericht] 11/11 2014 Nationale Vrouwendag over armo
 

Armoede moe

De besparingsmaatregelen zullen de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen nog doen toenemen. Wie een onderbroken of onvolledige loopbaan heeft, wordt hard geraakt.Dat zijn vooral vrouwen. Op basis van hun eigen inkomen belandt nu al liefst 36% onder de armoedegrens (bij mannen is dat 11%). Mannen die in koppel leven, zijn het minst afhankelijk van een ander inkomen (6%). Vrouwen met een partner zijn het meest afhankelijk (40%). De impact van de zorg die vrouwen opnemen voor hun gezin en omgeving op hun armoederisico is onmiskenbaar. 22% van de eenoudergezinnen moet rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. 80% van hen zijn alleenstaande moeders.

Programma

Anna Coote (GB, New Economics Foundation) pleit in haar lezing (met vertaling) voor een nieuw sociaal contract als alternatief voor de huidige welvaartsstaat. In interactieve workshops kan je zelf aan de slag: Zijn onderwijs en werk nog hefbomen van emancipatie? Welke inspiratie putten we uit concrete projecten over wonen en gezondheid? Wat kunnen we leren van de kracht van vrouwen uit het Zuiden? Experts met diverse achtergrond ontrafelen in het debat de centrale problematiek van vrouwen en armoede. Voor info en advies kan je terecht op de standenmarkt met meer dan 40 nationale en lokale organisaties. Afsluiten gebeurt in stijl met een optreden van Slongs Dievanongs.

Praktisch

11 november 2013, 10.30-18.30 uur, CC Bolwerk Vilvoorde (Bolwerkstraat 17, 1800 Vilvoorde)

Inkom: 7 euro / 5 euro (korting). Met kinderanimatie (3-10 jaar).

www.vrouwendag.be, [email protected], 02 229 38 73

De Nationale Vrouwendag is de vaste afspraak voor vrouwen én mannen uit heel Vlaanderen om te debatteren over gelijkheid v/m en te netwerken met de talrijk aanwezige feministische en vrouwenorganisaties

Persinfo

-Sofie De Graeve, woordvoerster VOK: 0479 78 98 33

-De Vrouwendag is een initiatief van het Vrouwen Overleg Komitee en het Vilvoords Vrouwendagplatform met steun van de stad Vilvoorde, de provincie Vlaams Brabant, Gelijke Kansen Vlaanderen en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

 

 

 

 Bijlage Grootte
nat_vrouwendag_programma.pdf 63.91 KB