5 JAAR MURGA!

Van het allereerste optreden van Los Murginales tijdens de 01/10 concerten tot 25/06/2011, de dag van de vijfde parade, feestelijke afsluiter van een spetterend Murga-jaar.
5 JAAR MURGA!

Met de murga’s staat er elk jaar weer een gevarieerd programma op de agenda!

 

Murga bestaat 5 jaar in België!

Van het allereerste optreden van Los Murginales tijdens de 01/10 concerten tot 25/06/2011, de dag van de vijfde parade, feestelijke afsluiter van een spetterend Murga-jaar.

Murga ging in oktober 2006 van start en had één doel: een actieve ontmoetingsplaats creëren voor mensen die in een zelfde wijk wonen. De inspiratie ? Het Argentijnse concept van de murga’s met als motto: iedereen kan iets en hét podium bij uitstek is de straat!

En zo worden verhalen verteld.. in dans of theater uitbundig geuit, in muziek verwoord, in teksten gedeclameerd en in geuren en kleuren gestoffeerd. En het resultaat van de vele repetities van al die murga’s kan je elk jaar bewonderen tijdens de parade eind juni.

Ondertussen zijn er al 20 unieke Belgische murga’s! De dialoog met murga’s uit Zuid-Amerika, Afrika en andere landen uit Europa kwam als vanzelf. Naast deze internationale uitwisselingen, dit jaar nog in het kader van AEYC2011, heeft er sinds 2009 ook een jaarlijks internationaal Murga Forum plaats.

Andere activiteiten die ook jaarlijks terugkomen zijn de Murga Kick-off in het najaar, de gezellige Soep Attack in de winter en de buurt attacks. Op een buurtfeest of een groot festival, de murga’s laten zich overal zien. Met de murga’s staat er elk jaar weer een gevarieerd programma op de agenda!

Een Murga flash mob, met enkele murga’s op een oude Engelse bus richting Gent, workshops met Ultima Vez, dansen op de Flandria, … Er werd al wat beleefd in die 5 jaren!

MURGA: Beleef het zelf!

Kriebelt het om mee te doen? Richt dan zelf een murga op of sluit je aan bij een bestaande murga!

MURGA = ERFGOED

Het jaarthema van dit jaar was erfgoed. Murga-verhalen bundelen die niet verloren mogen gaan, dat was het doel. Murga werkte dit jaar aan de Murga Collectie. Het eigenste murga-archief, bestaande uit filmpjes, foto’s, verhalen en muziek wordt aangedikt en zal in de toekomst te bewonderen zijn in enkele musea.

Met steun van het MAS, het nieuwste pronkstuk van Antwerpen, werden dit jaar ook 2 docu kortfilms gemaakt waarin de ontmoeting van een murga en een fanfare centraal staat.

De Murga Kick-Off 2011 had plaats aan het Steenplein en op de Flandria en was meteen een schot in de roos voor de start van een geslaagd ‘Murga Erfgoed’ jaar.

Murga’s verbroederden met fanfares en majoretten, en gingen wat dieper in op de verhalen uit hun wijk. In een atelier met Bert Lezy werd een animatiefilmpje gemaakt waarin tekeningen over Murga verwerkt werden.

Maar hier stopt het niet. De murga’s zijn op hun manier, met de verhalen, de muziek en de dans die zij in de straten brengen, erfgoed van de toekomst!

MURGA & ANTWERP EUROPEAN YOUTH CAPITAL 2011

Murga maakte deel uit van het openingsfeest van AEYC2011. Op 4 maart paradeerden 900 kinderen van 9 Antwerpse scholen als fleurige Murga Carnavalsstoeten naar het Antwerpse Centraal Station. Er werd hard gewerkt aan kostuums, danspasjes en liedjes en dit met als thema ‘Europa’. In het station werden de leerlingen getrakteerd op een spectaculaire muziekshow van La Murga Armada featuring Bart Peeters.

Daarna volgde een interessant jongerenverhaal! Jonge murgueros in actie in Europa: workshops op het ICAF in Rotterdam, repetities en parades op de pleintjes en in de straten van Rome en Madrid en een geweldige slotrace in Antwerp City met de grote Parade… Zwoegen en zweten! Als kers op de taart hét ultieme showmoment op de openingsdag van de zomer in het Openluchttheater van Deurne!

MURGA PARADE op 25 juni 2011

Omdat ‘Murga Belgium’ dit jaar haar vijfjarig bestaan viert, wordt het een grootse, feestelijke aangelegenheid! In Guerilla style eigenen 20 murga’s (uit Antwerpen, Leuven, Gent, ... en zelfs Madrid, Rome, ...) zich de stad voor één dag toe! De murga's verspreiden zich over 5 pleintjes die elk aan- en opgekleed worden met extra acts, workshops, decor, rommelmarkt, ...

Murga ambiance op 5 pleintjes:

> ST PAULUSPLAATS (met start aan het MAS) – met murga’s Los Murginales & fanfare St Cecilia, Patas Arriba en Soare Petank & workshops door MAS in Jonge Handen

> LOMBARDENVEST – met murga’s Fata Murgana, Murgalova, Murgamigos, La Llave Inglesa & fluisterfeeën, tafelpercussie, zurga, grime, …

> MEIR (Hand standbeeld) – met murga’s Sentimento Verde, Agrum! en ça Va & zwembadjes, hangmatten, sapjeskraam, … kortom een beetje paradijs….

> ST JANSVLIET (aan voetgangerstunnel) met de murga’s van Komen en Gaan, POM’ O dorie en Murgadil & opblaasbare zitzakken om op te kleuren, animatie, … (speciaal voor kinderen)

> H. CONSCIENCEPLEIN – met Lamourgaga & fanfare La Clinic du Dr Poembak, Showarma en murga Sin Contrulo & een rommel-, ruil- en kunstmarkt en optredens vanaf 12u

Daarna verplaatsen alle Murga’s zich ‘en masse’ via allerlei trajecten naar de Grote Markt, waar er een bombastische, alles verpletterende Murga Jam plaatsvindt en 600 Murga-ballonnen opgelaten worden (een wedstrijd).

De murga’s en hun familie, vrienden, fans, supporters, ... worden dan uitgenodigd om aan tafel te gaan voor een geweldige BBQ aan de Cruise Terminal.

Vanaf 20u30 start dan het Murga avondfeest. Als eerste zorgt de ‘Murga Express’, de internationale bende met jonge murgueros uit Madrid, Rome, Rotterdam en Antwerpen ( ikv Antwerp European Youth Capital 2011), voor een bruisende show. Daarna zet de murga bigband La Murga Armada hun zeer dansbare set in op het podium. En vanaf 22u zorgt Radio Modern voor de afterparty met hun fameuze dj’s.

TIJDSSCHEMA

14u00: Murga Festivalletjes op de pleintjes
16u-17u: Murga’s paraderen naar Grote Markt
17u00: Murga Jam op de Grote Markt
18u00: Murga BBQ
20u30:concert La Murga Armada met als support act de Murga Express (ikv AEYC2011)
22u00: DJ's Radio Modern in Bar BIBI

WWW.MURGA.BE - Contact: [email protected] – 0485/57 29 22