Aantal allochtonen in journalistiek is opvallend laag

Hoewel we leven in een multiculturele samenleving, is het aantal allochtone journalisten opvallend laag in ons land.
Aantal allochtonen in journalistiek is opvallend laag

“Dat het aantal allochtonen in de journalistieke sector zo laag is, heeft met verschillende factoren te maken”, vertelt Bart Sturtewagen van De Standaard.

 

Hoewel we leven in een multiculturele samenleving, is het aantal allochtone journalisten opvallend laag in ons land.

Zo zijn er op de redacties van zowel Het Belang Van Limburg als De Standaard geen allochtonen actief.

“Momenteel werken er geen journalisten met een andere herkomst op de redactie van De Standaard”, vertelt hoofdredacteur Bart Sturtewagen. “In het verleden hebben we allochtone journalisten wel al verschillende kansen gegeven, en dat liep niet af zoals we wilden”.

Ook Het Belang Van Limburg pleit schuldig aan het niet, of amper, tewerkstellen van allochtone journalisten. “Het probleem is dat er amper allochtonen afstuderen in de opleiding journalistiek. Dan kunnen we hen ook niet in dienst nemen, natuurlijk”, aldus ex-hoofdredacteur Marcel Grauls, die momenteel de huidige hoofdredacteur Ivo Vandekerckhove vervangt.

Obstakels

“Dat het aantal allochtonen in de journalistieke sector zo laag is, heeft met verschillende factoren te maken”, vertelt Bart Sturtewagen van De Standaard. “Alles begint met het opleidingsniveau dat journalisten moeten halen. Ook de taalvaardigheid is heel belangrijk. Ik wil zeker niet zeggen dat er geen allochtonen zijn met een goede opleiding en die taalvast zijn, maar ik stel vast dat ze vaak niet aanwezig zijn in opleidingen die verwijzen naar de journalistiek.”

Naast de taal is er volgens Grauls, van Het Belang van Limburg, nog een obstakel. “In de allochtonengemeenschap is het aanzien van artsen, politici en juristen heel hoog. Ik heb de indruk dat journalisten niet zo hoog ingeschat worden, waardoor het beroep minder aantrekkelijk lijkt.”

Volgens derdejaarsstudente journalistiek, aan de XIOS Hogeschool Limburg, Hasna Ankal ligt het grootste obstakel bij het beeld dat jongeren hebben over zichzelf. “Wanneer ik iemand wil overtuigen om een baan als journalist te overwegen, hoor ik bijna altijd dat ze bang zijn dat hun Nederlands niet goed genoeg is. Een lector zei me eens dat mijn Nederlands beter is dan het gemiddelde van mijn klas. Dus als ik het kan, kan iemand anders het toch ook.”

Berichtgeving

Toch kunnen journalisten van buitenlandse herkomst de lezer een andere kijk geven op de media. “Als het gaat om nieuws over een onderwerp dat dicht bij onze leefwereld ligt, dan staan wij kritischer tegenover de berichtgeving. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het Israëlisch-Palestijns conflict”, weet studente Ankal.

Ook Bart Sturtewagen gaat ermee akkoord dat allochtone journalisten een andere visie hebben. “Dat is zelfs een van de belangrijkste redenen om zo’n journalist in dienst te nemen. De diversiteit in onze samenleving wordt op die manier beter weerspiegeld.”

Kansen

Het Belang van Limburg wil als regionale krant heel graag een allochtoon op de redactie. Toch blijven de vereisten voor allochtone journalisten, om aangenomen te worden bij de krant, dezelfde als voor autochtonen. “We hebben zelfs de neiging om positief te discrimineren, maar dat doen we beter niet”, zegt Marcel Grauls.

“In de journalistieke sector komen er wel stilaan meer kansen voor allochtone journalisten”, vertelt journaliste in spe Hasna Ankal. “Ik blijf ambiteus, hoewel ik weet dat veel deuren gesloten blijven voor iemand die een hoofddoek draagt.” Momenteel loopt Ankal stage bij Mondiaal Nieuws(MO*). Dat is voor haar de voor haar “ideale stageplaats”. “Van mijn hoofddoek maken ze geen probleem, dus wat dat betreft heb ik niet te klagen.”


Bron: Xioskrant