Arabische en Berberse muziek en comedy op Rotterdamse planken - Festival Andere Noot 2013

De onvergetelijke momenten van Festival Andere Noot 2013 in Theater Zuidplein in Rotterdam. Een festival dat zich richt op Arabische en Berberse muziek en comedy. Uitverkocht en een groot succes!
Arabische en Berberse muziek en comedy op Rotterdamse p

Muziek verbindt en versterkt

 

Rotterdam, 6 mei 2013. Het Festival Andere Noot was weer een succes! Maar liefst 600 mensen mochten de voorstellingen bijwonen in Theater Zuidplein. Het festival richtte zich op Arabische en Berberse muziek en comedy. De organisatie moest helaas veel bezoekers teleurstellen omdat de kaarten uitverkocht waren. Het enthousiaste publiek kon rekenen op prachtige optredens, inspirerende sprekers en een bevlogen en grappige host. Kortom, het festival was een beleving voor de aanwezigen.

Mustafa Talib, bestuurslid bij SVVP, opende het festival door te benoemen in welke kader het evenement werd georganiseerd, namelijk dat het festival een middel is tot ontspanning, kennismaking en verbinding. Hierna gaf Alaattin Erdal, portefeuillehouder van de deelgemeente Charlois – een van de sponsors van het festival – aan zich te herkennen in de doelstellingen; de deelgemeente streeft in haar beleid naar verbinding en participatie van verschillende doelgroepen in de samenleving.

Ba Azzouz, de host van het festival, opende met een hilarische sketch om de eerste artiest aan te kondigen. Hij pepte het publiek op met het benoemen van verschillende plekken waar het publiek oorspronkelijk vandaan komt. Hierna mocht de eerste artiest, Aziz Gharras, optreden. Gharras trakteerde het publiek op prachtige Marokkaanse liederen die voor veel herkenbaarheid zorgden.

Na het optreden van Aziz Gharras reageerde de gastspreker Mieke Klaver, docent op de Haagse Hogeschool, enthousiast op wat ze gezien had. Ze was blij om het festival te mogen bijwonen. Wat haar betreft passen dat soort evenementen bij haar visie om ruimte te creëren voor verschillende groepen in de maatschappij om op cultureel gebied te participeren. Kunst is voor haar een middel om mensen met elkaar te verbinden. Deze boodschap probeert ze ook aan haar studenten door te geven.

De artiest Ismael Belouch werd op een grappige en originele manier aangekondigd door de host Ba Azzouz. Azzouz nam het publiek terug mee in de tijd, naar de periode waarin de oma van Ba Azzouz prachtige slaapliedjes voor hem zong, naar de tijd dat er tijdens Marokkaanse bruiloften allerlei lofliederen gezongen werden. Ba Azzouz maakte de vergelijking met sommige muziekstijlen in de huidige tijd waarin het naar zijn mening aan inhoud en aan goeie muziek ontbreekt. Ismael Belouch is een artiest die de oude liedjes, zoals gezongen door de oma van Ba Azzouz, in een nieuw jasje heeft gestoken. Zijn optreden beviel zo goed bij het publiek dat veel bezoekers spontaan met hem begonnen mee te zingen. Zijn liedjes gingen onder andere over de moeder en over lof aan de profeet Mohamed vrede zij met hem.

Ba Azzouz kon zelf ook niet achterblijven; hij voerde voor de pauze een liedje op over zijn nogal merkwaardige eetpatroon. Hij liet de bezoekers kennis maken met zijn menu voor een doordeweekse dag.

Na de pauze was het de beurt aan gastspreker Umar Mirza, onder andere presentator van NTR en eindredacteur bij wijblijvenhier.nl. Hij vertelde een persoonlijk verhaal over succes en geluk. Zijn verhaal inspireerde veel bezoekers en dat was terug te lezen in de tweets die tijdens het festival te zien waren.

Voordat de laatste artiest zijn opwachting maakte, verscheen Ba Azzouz plots in een andere gedaante op het podium. In de gedaante van het typetje Sezer, de shoarmazaakeigenaar, dreef hij de spot met luie en schijnheilige mensen en met zijn buurman lbashier. Die spot vertaalde hij in een prachtig lied, een lied dat erg op de lachspieren van de bezoekers werkte.

Hicham Karim, de laatste artiest van de dag zorgde met zijn intense muziek voor een mooie afsluiter. Vooral de kwaliteit van zijn stem viel de bezoekers op. Hij kon op makkelijke wijze het orkest sturen en het publiek naar zich toe trekken. Aan zijn optreden konden de bezoekers duidelijk merken dat Hicham Karim veel podiumervaring heeft opgebouwd.

Aan het einde van het evenement was er nog een speciale verrassing voor de ouders. Alle kinderen mochten het podium op om een paar liedjes met de drie artiesten mee te zingen. Deze act kon rekenen op heel veel waardering van de aanwezige ouders die snel nog een filmpje van hun kinderen konden maken.

Een woord van dank gaat naar de sponsors die het festival mede mogelijk hebben gemaakt, naar Ensemble Rayan voor de muzikale begeleiding van de artiesten, naar de vrijwilligers die zich in hebben gezet om het festival te laten slagen. 

>>>

Een fotoverslag vindt u hier

Het oorspronkelijke verslag leest u hier, bekijk ook de trailer en volg Een Andere Noot op Facebook