Atlas laat spraakmakende stemmen aan het woord over diversiteit in de stad [Donderdag > Abdelkader Benali]

Atlas, het huis van de diversiteit van de stad Antwerpen, start een nieuwe lezingenreeks onder de noemer Dwarsdenkers waarin het spraakmakende stemmen aan het woord laat over de valkuilen en uitdagingen van een superdiverse stad

Atlas, het huis van de diversiteit van de stad Antwerpen, start een nieuwe lezingenreeks onder de noemer Dwarsdenkers waarin het spraakmakende stemmen aan het woord laat over de valkuilen en uitdagingen van een superdiverse stad. De Nederlandse auteur en opiniemaker Abdelkader Benali is de eerste Dwarsdenker die Atlas op donderdag 21 mei zal ontvangen.

Een interview met Atlas programmator Rachid Atia, één van de drijvende krachten achter de nieuwe lezingenreeks.

Waarom noemden jullie de lezingenreeks Dwarsdenkers?

“Vorig jaar was het vijftig jaar geleden dat de eerste migranten uit Marokko en Turkije naar ons land kwamen. Deze migratie was het startschot van de verkleuring van onze stad. Vandaag is Antwerpen een superdiverse stad waar geen enkele etnisch culturele groep meer in de meerderheid is. Onze stad is een mozaïek van minderheden. Dit heeft ingrijpende en complexe veranderingen tot gevolg op alle domeinen. Denk maar aan het onderwijs, de rechtspraak, de manier waarop men over levensbeschouwelijke onderwerpen nadenkt of de wijze waarop met de geschiedenis inkleurt. Mensen hebben nood aan kennis en invalshoeken om deze nieuwe werkelijkheid te kunnen plaatsen. Onze Dwarsdenkers getuigen over hun persoonlijke ervaringen met deze diversiteit. Bovendien reiken ze het publiek handvaten aan om de nieuwe werkelijkheid te begrijpen en ermee om te gaan.”

Welke sprekers hebben jullie uitgenodigd?

“We hebben sprekers uitgenodigd die een helder discours hebben en vruchtbare aanzetten kunnen zetten om de uitdagingen van een superdiverse samenleving aan te gaan. Omdat de verkleuring effect heeft op vele domeinen van onze samenleving hebben we sprekers met verschillende inzichten en achtergronden uitgenodigd.

Donderdag 21 mei komt de auteur en opiniemaker Abdelkader Benali naar Atlas. Als Nederlander met Marokkaanse wortels heeft hij heel wat drempels moeten overwinnen om uit te groeien tot gevierd auteur. Abdelkader Benali komt over zijn persoonlijke ervaringen getuigen en analyseert tegelijk op een heldere manier de wereld van vandaag. Hij zal ook ingaan op de actualiteit in Antwerpen.

De tweede spreker is opiniërend hoofdredacteur Yves Desmet van De Morgen. Hij zal ingaan op de rol van de media in een superdiverse samenleving. Klopt het dat ze omwille van de kijk-en oplagecijfers vooral de conflicten en spanningen uitvergroten? Voor de zomer sluiten we af met zakenvrouw en oprichtster van Let’s Go Urban Sihame El Kaouakibi. In september staat Bruno De Wever op het programma.”

Waarin onderscheidt Dwarsdenkers zich van andere lezingenreeksen over dit onderwerp?

“Atlas kiest heel bewust niet voor een debat. We zijn niet op zoek naar polarisatie of sensatie. Wij willen de sprekers uitgebreid en in alle sereniteit aan het woord laten, zodat ze een voldragen en gefundeerde bijdrage kunnen leveren. Na afloop van de lezing krijgt het publiek de kans om vragen te stellen aan de gastspreker. De vragen kunnen ook op voorhand al ingestuurd worden.

Dwarsdenkers is een langlopende reeks waarmee we zeker tot de zomer van 2016 willen doorgaan. Onze ambitie is om een vaste waarde te worden in het publieke debat rond diversiteit in de stad.”

Praktische info:

Locatie: Atlas Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen

Tickets: 4 euro/2 euro voor studenten tot 26 jaar

Reserveren: 03 338 71 30 [email protected]

www.atlas-antwerpen.be/dwarsdenkers

 

Sprekers:

21 mei: Abdelkader Benali

4 juni: Yves Desmet

25 juni: Sihame El Kaouakibi

 

De lezingen beginnen telkens om 20.30 uur