AYO is de eerste Antwerpse studentenkring die zich richt op studenten met Afrikaanse roots. AYO wil de doorstroom van allochtone studenten naar het hoger onderwijs vergroten. “Veel Afrikaanse jongeren associëren zichzelf niet met hogere studies en het studentenleven. Wij willen hen tonen: jullie zitten hier wél op de juiste plek.”
Eind vorig academiejaar liet onder meer de Universiteit van Antwerpen verstaan dat ze meer inspanningen wil leveren om jongeren met een migratieachtergrond aan te trekken. Hoewel zo’n 25 procent van de Vlaamse 18 à 19-jarigen buitenlandse roots heeft, vertegenwoordigen ze slechts negen procent van de Antwerpse studenten.
Sinds 2015 bestaat Mahara, een studentenvereniging gericht op moslimstudenten. Een kring voor studenten uit de Afrikaanse diaspora bestond in Antwerpen nog niet. Emmanuel Iyamu en Mohamed Barrie, twee masterstudenten aan de UAntwerpen, brengen daar nu verandering in.
AYO is Yorubaans, een Nigeriaanse taal, en betekent zoveel als ‘het pad naar geluk, zelfrealisatie, kennis’. “Naast het pad naar kennis, binnen de studierichting, moet ook het pad naar zelfkennis en ontplooiing worden bewandeld. We hopen dat onze studenten niet enkel met een diploma buitengaan, maar ook met een sterk zelfbewustzijn”, licht voorzitter Mohamed Barrie alvast toe.
Een brug slaan
“AYO is wel degelijk een studentenvereniging, alleen niet in de klassieke betekenis van het woord”, vervolgt Barrie. “TD’s en studentendopen zijn niet aan de orde. Maar geen paniek, er worden zeker nog feestjes georganiseerd. Afrikanen weten heus wel hoe ze moeten feesten”, lacht hij.
“In eerste instantie willen we jongeren met Afrikaanse roots verwelkomen op de verschillende Antwerpse campussen en hen begeleiden in hun studietraject. We willen een brug slaan tussen de student en de faciliteiten die al voor handen zijn. We merken dat de extra hulp de juiste jongeren niet altijd bereikt.”
Afrikaanse buddies
Die extra hulp zal onder meer bestaan uit verschillende trainingen rond leren leren, zoals samenvattingen maken, maar ook omgaan met stress en netwerking om bijvoorbeeld makkelijker de juiste stageplaats te vinden. AYO roept daarom een meter- en peterproject in het leven waar oudere studenten hun ervaringen, tips and tricks kunnen delen. Voorwaarde is wel dat de zogenaamde buddies zelf een Afrikaanse achtergrond hebben.
“De ‘allochtone’ student wordt vandaag niet genoeg bereikt”, legt Mohamed Barrie uit. “Om hen te benaderen, moet je een vertrouwensband creëren. We zijn ervan overtuigd dat vertrouwenspersonen met een zelfde achtergrond die drempels aanzienlijk kunnen verlagen. Net als elke vereniging hebben we een bepaalde doelstelling voor een bepaalde doelgroep. Die doelgroep is de student met een Afrikaanse achtergrond. Daar ligt de focus, maar uiteraard is iedereen welkom die interesse toont in ons project.”
Mentaliteitswijziging
Naast de studiebegeleiding, biedt AYO een plek voor zelfontplooiing en zelfbewustzijn. “Als je praat met Afrikaanse jongeren, blijkt dat velen te horen hebben gekregen dat de unief niks voor hen is. Ze zijn dat uiteindelijk zelf beginnen geloven. Het is een selffulfilling prophecy”, merkt Barrie. “We hebben dringend nood aan een mentaliteitswijziging.”
Volgens Mohamed Barrie associëren vele jongeren met Afrikaanse roots het studentenleven niet met hun leefwereld. “Als Afrikaanse studenten op de campus arriveren, zien ze heel weinig studenten die op hen lijken. Dat moedigt niet aan om te socializen met andere, bijvoorbeeld witte, studenten. We merken dat nog te veel studenten met een Afrikaanse achtergrond zich niet thuisvoelen op de campus.”
AYO wil de zichtbaarheid van Afro-Antwerpse studenten vergroten en hoopt door een thuisgevoel te creëren hen te kunnen motiveren. “Daarom zetten we ook in op die zelfontplooiing. Als je weet wie je bent, en je voelt je comfortabel op een plek, kweek je zelfvertrouwen. Met dat zelfvertrouwen kan je dan toenadering zoeken naar medestudenten met diverse achtergronden. Dat is waar we uiteindelijk naar streven. We willen echt geen eiland zijn in een zee van witte studenten”, belooft Mohamed Barrie.
Op 7 oktober opent in Deurne het nieuwe jeugdhuis van Kilalo. Die dag zullen Emmanuel Iyamu en Mohamed Barrie ook AYO voorstellen aan het publiek. Wie interesse heeft in het project, kan contact opnemen via [email protected].