Beeldbrekers - Voorbij wij & zij - Nieuwe gesprekkenreeks!

Maandelijks kan je in de Pianofabriek terecht voor een uitdagend gesprek.Verschillende actoren op het terrein en een geïnteresseerd publiek worden gestimuleerd tot reflectie over vragen waarmee we in de actuele superdiverse samenleving geconfronteerd worden.
Beeldbrekers - Voorbij wij & zij - Nieuwe gesprekkenree
 

Maandelijks kan je in de Pianofabriek terecht voor een uitdagend gesprek. Ook dit seizoen staan we stil bij het intercultureel samenleven, voorbij het ‘wij & zij’-denken. Verschillende actoren op het terrein en een geïnteresseerd publiek worden gestimuleerd tot reflectie over vragen waarmee we in de actuele superdiverse samenleving geconfronteerd worden.

U vindt in bijlage het volledig overzicht van het nieuwe seizoen,

Alvast hartelijk welkom!

24 september 2013
20:00
Over sociale rechtvaardigheid, verzet en de antiracistische strijd
Met Thomas Decreus (Shame en KULeuven)

Het is aan niemand minder dan de jonge rebel en intellectueel Thomas Decreus om het seizoen te openen, naar aanleiding van de publicatie van zijn zeer lezenswaardig boek ’Een paradijs waait uit de storm’. Decreus is niet alleen doctorandus aan de KULeuven, hij was ook de drijvende kracht achter de Shame-betoging in Brussel tegen het uitblijven van een regering in 2011. Verder engageert hij zich in de praktijk en als onderzoeker in de indignados-beweging. In zijn laatste boek geeft hij een interessante kijk op de noodzaak van verzet. Sinds de Arabische revoluties trokken wereldwijd honderdduizenden jongeren de straten op voor meer sociale rechtvaardigheid. De beweging was diffuus en raakte bekend onder verschillende namen: de ’indignados’, ’occupy’ of simpelweg de ’99%’. Volgens filosoof Thomas Decreus symboliseren deze bewegingen het eigenlijke beginsel van iedere democratie: het constante verzet van de machtelozen tegen de machthebbers, of van de 99% tegen de 1%. Met die gewaagde stelling gaat Decreus aan de slag om het hedendaagse politieke bestel aan een scherpe kritiek te onderwerpen. Hij ontmaskert de representatieve democratie als een verborgen aristocratie en wijst op de onverenigbaarheid van het democratisch ideaal met premissen van het neoliberale beleid en het marktdenken. Voor Beeldbrekers gaat hij verder in op de linken tussen sociale rechtvaardigheid, verzet en de antiracistische strijd.

Thomas Decreus studeerde geschiedenis en filosofie aan de universiteit van Leuven. Hij werkt er aan een doctoraat dat de conceptuele linken wil blootleggen tussen (politieke) representatie, hegemonie en macht. Thomas Decreus was medeorganisator van de Shame -betoging in 2011.

Beeldbrekers – Voorbij wij & zij, een uitdagende gesprekkenreeks rond intercultureel samenleven

29 oktober 2013
“Twee maten, twee gewichten?” Over de (on)zin van “de strijd tegen radicalisering”
Hasna Ankal & Brahim Laytouss

26 november 2013
“Zwarte Piet, is Sinterklaas racistisch?” Over het gecontesteerd koloniaal karakter
Omar Ba & Johnny Van Hove

28 januari 2014
“Selectief geheugen?” Over 100 jaar WO I en onze verbeelding van de Grote Oorlog
Mohamed Benhaddou & Marc Reynebeau

25 februari 2014
“Tijdelijke gastvrijheid?” Over 50 jaar Marokkaanse & Turkse arbeidsmigratie
Meryem Kanmaz & Mohammed Chakkar

25 maart 2014
“Objectieve neutraliteit?” Over neutraliteit als mogelijk excuus voor discriminatie
Fatma Arikoglu & Maryam H'Madoun

29 april 2014
“Postkoloniale armoede?” Armoedebestrijding vanuit een postkoloniaal perspectief
Nadia Fadil & Marco Martiniello

 

Toegang: €5 / €4 (leden, werkzoekenden) / €1,25 (art.27) Telkens om 20:00
Organisatie: Pianofabriek, MO*, Masereelfonds en Kif Kif – Volg ons op Facebook



Bijlage Grootte
beeldbrekers_overzicht_2013-2014.pdf 860.62 KB