Binnen de Hirak-beweging doet al een tijd het gerucht de ronde dat de Marokkaanse autoriteiten over een zwarte lijst van Europese Hirak-activisten beschikken.
Enkele weken geleden was Kajoua in de Spaanse enclave Melilla om er op 20 juli een protest te organiseren. Dat is op de dag van de Slag om Annual in Noord-Marokko en dus een historische datum voor de Riffijnen. Op het moment dat Kajoua de Marokkaanse grens overstak, arresteerde de Marokkaanse politie hem.
Uiteindelijk is Kajoua veroordeeld tot één jaar cel en een geldboete. Veel activisten vinden dat onterecht en zeggen dat de staat de dossiers van de activisten manipuleert. Ze worden onder andere aangeklaagd voor de berichten die ze posten op Facebook. Binnen de Hirak-beweging doet al een tijd het gerucht de ronde dat de Marokkaanse autoriteiten over een zwarte lijst van Europese Hirak-activisten beschikken. Voor velen is de arrestatie en veroordeling van Kajoua de bevestiging dat die lijst wel degelijk bestaat.
Hulp van België
Volgens de Antwerpse advocaat Ali Acer kan de Belgische staat weinig doen als een Marokkaanse onderdaan de grens met Marokko oversteekt. De band tussen België en Marokko is goed, dus zal België zich niet met de zaak bemoeien. Frankrijk is een ander voorbeeld. Dat land heeft veel investeringen in Marokko en gaat eerst de eigen belangen vrijwaren. Nadien zullen ze pas een Riffijnse volksbeweging steunen. “De Europese landen zitten in een comfortabele positie, daarom dat er ook weinig media aandacht is voor de zaak”, aldus Acer. De Europese Unie kan Marokko wel op de vingers tikken.
Andere oplossingen?
Via de Belgische ambassade kan er eventueel een advocaat geregeld worden. Kajoua kan ook een overplaatsing naar België vragen. Dan moet hij zijn straf hier uitzitten. Voor activisten en familieleden is het belangrijk om contact te houden met de ambassade.
Daarnaast zijn sociale media belangrijk om de zaak onder aandacht te brengen.
“Spijtig genoeg zal enkel een bloederige revolutie invloed hebben op de Riffijnse zaak. Ze gingen tot nu toe op een vreedzame manier de straat op en worden toch opgepakt”, vertelt Acer.
Dit artikel verscheen eerder bij StampMedia.