Besparing bij De Lijn werkt ongelijkheid in de hand

Goed en betaalbaar openbaar vervoer voor iedereen, daar streefden de overheid en De Lijn het afgelopen decennium samen naar. Missie geslaagd, zou ik zeggen. Want nooit eerder vervoerde De Lijn zo veel passagiers. Maar hoe zit het in tijden van crisis?
Besparing bij De Lijn werkt ongelijkheid in de hand

Maar, beste overheid, als er iets aan het huidige systeem verandert, verliest de samenleving hoe dan ook. Want minder en duurder openbaar vervoer werkt de ongelijkheid in de hand.

 

Goed en betaalbaar openbaar vervoer voor iedereen, daar streefden de overheid en De Lijn het afgelopen decennium samen naar. Missie geslaagd, zou ik zeggen. Want nooit eerder vervoerde De Lijn zo veel passagiers. Er werd gezorgd voor een breed aanbod en betaalbare ritprijzen voor iedereen. De invoering van het Dina-abonnement en de Buzzy Pas had veel succes. Ook sommige gemeenten of werkgevers sprongen mee op de kar en voorzagen derdebetalersregelingen.

Met de stijgende energiekosten van de laatste paar jaren, zagen steeds meer mensen het goed uitgebouwde openbaar vervoer als geschikt alternatief om zich te verplaatsen. De Vlaming liet dan ook volop de auto aan de kant staan, of ruilde zijn nummerplaat in voor een gratis busabonnement. Want niet elke Vlaming heeft een firmawagen voor de deur staan. Voor velen is de bus of de tram het enige vervoersmiddel. Denk aan jongeren, ouderen, mensen die zich geen auto kunnen permitteren. Ze hangen volledig af van het openbaar vervoer om naar school te kunnen, te gaan werken of een minimum aan sociaal contact te onderhouden. En dan is het fijn als De Lijn basismobiliteit waarborgt, zodat je nog kan blijven meedraaien in deze mobiele maatschappij waar afstand eigenlijk geen rol meer speelt.

Maar nu er bespaard moet worden – het grote woord in deze tijden van crisis – speelt de overweging om deze solidariteit terug in de kast te stoppen. Om zij die geen eigen vervoer hebben, weer langer in de kou te laten staan, letterlijk en figuurlijk dan. Maar, beste overheid, als er iets aan het huidige systeem verandert, verliest de samenleving hoe dan ook. Want minder en duurder openbaar vervoer werkt de ongelijkheid in de hand. Wie het kan betalen, gaat terug meer met de auto en maakt de files nog wat langer. Zeker geen opsteker voor de mobiliteit en het milieu dus. Wie er geen geld voor heeft, zal moeten thuisblijven. Al helemaal niet bevorderlijk voor het sociale netwerk en de onderlinge solidariteit, terwijl hier de laatste jaren zo aan gebouwd werd.

Uit het jongste rapport van de Europese Commissie over de arbeidsmarkt en de sociale situatie blijkt dat van de totale Belgische bevolking 14,6 procent in armoede leeft. De kans dat een Belg in de armoede terecht komt, bedraagt 20,8 procent. Voor alleenstaande ouders is dat zelfs 35 procent. En dit cijfer is nog steeds stijgende. Een reden des te meer om niet te snoeien in openbare diensten, maar om te blijven bouwen aan de solidariteit binnen onze groeiende samenleving.
Maar dat er ondanks de stijgende armoede in ons land toch bespaard moet worden, is helaas wel een feit. Samenlevingsopbouw ziet in het dossier van De Lijn wel een mogelijkheid om slim en solidair met de budgetten om te gaan. We vragen dan ook aan de overheid om de maatregel van de gratis Omnipas voor 65+ te herbekijken. We betwijfelen niet dat een gratis busabonnement voor gepensioneerden het sociaal contact en mobiliteit bevordert, maar we pleiten ervoor om bij de toekenning hiervan selectiever te zijn en het gratis abonnement te koppelen aan het inkomen. Want zou het niet socialer zijn als we met deze besparingsmaatregel de sociaal zwakkeren en armen blijven helpen, i.p.v. dat zij die het financieel niet nodig hebben de vruchten van plukken van dergelijke sociale voordelen en services?

Ellen De Proost
Communicatie coördinator
Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw

Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw is een buurt- en opbouwwerkorganisatie die in Antwerpen stad maatschappelijk kwetsbare mensen samenbrengt. Samen met hen pakken we problemen aan die te maken hebben met grondrechten zoals wonen, inkomen, arbeid en het samenleven in diversiteit. Daarnaast wordt ook gewerkt rond het actief versterken van groepen die uitgesloten worden van deze grondrechten opdat ze zelf op kunnen komen voor hun rechten op zowel Antwerps, Vlaams als federaal niveau.

Samenlevingsopbouw Antwerpen stad is erkend als regionaal instituut voor samenlevingsopbouw. Als autonome organisatie coördineren en voeren we het buurt- en opbouwwerk in de stad Antwerpen uit. Samenlevingsopbouw Antwerpen stad maakt deel uit van de sector Samenlevingsopbouw, die bestaat uit een groep van acht regionale instituten.