We hebben allemaal internet, iedereen heeft Facebook, de hele wereld staat steeds meer met elkaar in contact. De muziek is simpelweg een mix van alles wat ik hoor en mooi vind.
‘Arifa’ betekent op veel plaatsen in de wereld hetzelfde: mooie en wijze vrouw. Het is ook de naam van een groep die op vrijdag 24 februari in het Zuiderpershuis in Antwerpen speelt. “De naam weerspiegelt de kwaliteit van onze muziek”, verklaren ze. Mooi meegenomen dat de naam begrepen wordt in verschillende delen van de wereld.
In 2010 werd Arifa gesticht door de Irakees Osama Abdulrasol. Hij componeerde ook de muziek voor de nummers op hun debuutalbum Beyond Babylon. Met succes: het album werd meteen door het Nederlandse magazine Mixed Music tot beste album van 2010 uitgeroepen. Samen met de Turkse Mehmet Polat, de Roemeense Alex Simu en de Nederlands/Turkse Sjahin Düring, toert hij sindsdien de wereld rond.
Onconventioneel
Niet alleen de samenstelling van het gezelschap is onconventioneel, dat is ook de muziek die ze maken. De composities bestaan uit een mix van oude melodieën uit de Arabische, Anatolische en Balkan-wereld. Dit gecombineerd met Westerse klassieke muziek, elektronische geluiden en jazzinvloeden. Hoe Osama tot dit concept is gekomen? Dat heeft alles te maken met onze geglobaliseerde wereld, verklaart hij. “We hebben allemaal internet, iedereen heeft Facebook, de hele wereld staat steeds meer met elkaar in contact. De muziek is simpelweg een mix van alles wat ik hoor en mooi vind.”
De teksten van de nummers die Arifa speelt zijn niet zelf bedacht. Osama vertelt dat dit originele teksten zijn over de Islamitische heilige Rābiʿah al-Baṣrī (Rabia), ook wel bekend als The Sufi Woman. De mystieke sofistische figuur werd geboren tussen het jaar 95 en 99 van de islamitische kalender, in de Iraakse stad Basra. Als kind wordt Rabia gekidnapt, ze wordt een slavin, maar haar meester raakt betoverd door haar mooie stem. Al snel groeit Rabia uit tot de koningin van de harem. Als ze dan een aantal goddelijke roepingen krijgt, laat de meester haar vrij.
The Sufi Woman is een rolmodel voor alle moslimvrouwen. Osama zag een film over haar en raakte gefascineerd. Libanese diva Jahida Wehbe Vrijdag zal het gezelschap uitzonderlijk worden vergezeld door de Libanese diva Jahida Wehbe. In het Westen gaat bij deze naam voor de meeste mensen niet direct een belletje rinkelen, in het Midden-Oosten kent echter iedereen haar.
“Laat daar een willekeurig iemand zijn vijf favoriete artiesten noemen, en zij zit er gegarandeerd tussen”, zegt percussionist Sjahin.
Het is volgens de mannen van Arifa een grote eer dat Jahida Wehbe samen met hen in de sfeervolle zaal van het Zuiderpershuis staat. Ze heeft namelijk een heel krachtige stem, het is onmogelijk om daar niet van te genieten. Bovendien is de diva ontzettend kieskeurig in haar samenwerkingen. Klarinettist Alex weet zeker dat er mensen vanuit Nederland en Frankrijk naar Antwerpen zullen afreizen, speciaal om haar te horen zingen.
© 2012 – StampMedia – Marieke Van Schoonhoven, foto Julia M. Free