[Boekbespreking] Gaby Colebunders, het verzet van een vakbondsman

Het verzet van een vakbondsman, lezen we achter de naam Gaby Colebunders op de kaft van het boek. Daar had evengoed 'sociale thriller in en rond Genk' kunnen staan, en de 'Meer Info-knop' van de digitale TV had dit zeker geklasseerd als Docudrama.
[Boekbespreking] Gaby Colebunders, het verzet van een v
 

Het verzet van een vakbondsman, lezen we achter de naam Gaby Colebunders op de kaft van het boek. Daar had evengoed 'sociale thriller in en rond Genk' kunnen staan, en de 'Meer Info-knop' van de digitale TV had dit zeker geklasseerd als Docudrama. We kunnen in ieder geval duidelijk stellen dat je uit dit semi-biografisch boek lessen kan trekken.

Waarom gebruik ik het woord semi-biografisch? Natuurlijk krijg je een inside-view over de jeugdjaren van het hoofdpersonage, zijn persoonlijke Walk-of-Life, zijn rol in het verhaal komt in het ganse boek aan bod. Toch is het geen louter geschiedkundig overzicht van al de realisaties, hoogtepunten en dieptepunten uit Het Leven Van...

Dit boek biedt veel meer, het is een loeiharde sociale aanklacht tegen de macht van de multinationals. Je verwerft inzicht in de strategieën en technieken van een dergelijke gigant, het 19de eeuwse Arbeidsboekje mag dan wel al lang afgeschaft zijn, maar dit boek bewijst dat er in deze moderne tijden ook andere methoden zijn (en er zijn er genoeg, geloof me vrij) om een mens het leven zuur te maken.

Je leert vakbondsmensen kennen als bevlogen individuen die op de voorgrond lijken te staan in de media. Zij zijn de spreekbuis van tientallen of honderden mensen die achter hen staan, diegenen die de echte macht in handen hebben.

Het lijkt op het eerste zicht misschien een ingewikkeld boek (vakbondswerkingen, economische theorieën, wetgeving,...) en, ja, deze onderwerpen komen inderdaad aan bod maar dan op een vlot leesbare, menselijke manier. Je heb echt geen woordenboek nodig om mee te zijn in vergelijking met sommige andere boeken die soms wel een wedstrijdje 'Om ter meeste, om ter moeilijkste woorden spelen'.

Het is een krachtig boek dat veel vertelt over Gaby zelf als persoon, maar ook als vakbondsman. Al de menselijke kantjes van het leven en ‘The Battle of Ford Genk’ worden er mooi in geportretteerd.

Het enige gemis dat ik soms kon bespeuren was het ontbreken van bronvermelding bij verwoordingen als: 'onderzoek/studies hebben uitgewezen dat...'. Dat had het boek nog krachtiger gemaakt.

Is dit een 100% neutraal boek? Neen, Gaby uit zijn ideologische voorkeuren en persoonlijke mening heel duidelijk. Moet het boek neutraal zijn? Neen, het is en blijft een boek over Gaby Colebunders en zijn verhaal, zijn kijk, zijn strijd...de strijd van een vakbondsman.

Ik vind dit boek alvast zeker een plaats waardig in de opleiding of de aangeraden literatuurlijst van délégués, maar ook voor andere mensen die actief zijn in de sociale sector, in het vrijwilligerswerk en de provincie Limburg. Ik ben er zeker van dat je bekende personen zal tegenkomen in dit verhaal...wie? Dat ga ik je natuurlijk niet vertellen, daarvoor moet je het boek zelf maar eens ter hand nemen.

 

>>> Meer info over het boek vind je hier op de website van EPO Uitgeverij