“Bring No Questions to A Meeting With Strangers” | een gesprek met Jimmie Durham

Met zijn werk als schrijver, dichter, performancekunstenaar en beeldhouwer probeert Jimmie Durham westerse ideeën over etnische en culturele authenticiteit te doorbreken.
“Bring No Questions to A Meeting With Strangers” |

Het is diepgaand en toegankelijk, politiek en persoonlijk, en tegelijkertijd doorbreekt het de gangbare tendensen.

 

“Bring No Questions to A Meeting With Strangers”

Deze zin pronkt op een van de promotionele pins die in het Museum van Hedendaagse Kunst te Antwerpen (Muhka) uitgedeeld worden naar aanleiding van de nieuwe expo “een kwestie van leven en dood en zingen” van Jimmie Durham. Op 22 mei, 2 dagen voor de feestelijke opening van de expo, mochten de ambassadeurs van “het andere verhaal”, de jonge denkers van het Say Something!-festival een bezoek brengen aan Muhka en genieten van een exclusieve preview van de Durhamcollectie in opbouw. Bovendien was de zeer galante Durham bereid om samen te zitten met de ambassadeurs. Niet voor een interview had hij gezegd, want hij antwoordt niet graag op vragen, maar voor een dialoog.

Met zijn werk als schrijver, dichter, performancekunstenaar en beeldhouwer probeert Jimmie Durham westerse ideeën over etnische en culturele authenticiteit te doorbreken. Al twintig jaar staat zijn werk wereldwijd in de belangstelling. Het is diepgaand en toegankelijk, politiek en persoonlijk, en tegelijkertijd doorbreekt het de gangbare tendensen. Het idee achter de dialoog met de ambassadeurs was dat men wou kijken hoe Jimmy Durhams visie bij het ‘Andere Verhaal’ van het project Say Something past.

Het ‘Andere Verhaal’ tracht eerder een kritiek te formuleren op de consumptiemaatschappij en creëert iets wat niet meteen past binnen het protocol wat de stad of maatschappij van hen verwacht. Ook de Ambassadeurs zijn vrij in het denken en tonen hun eigen visie op geloof en hun levensbeschouwing. Het kunstwerk dat het meest besproken werd was “Es geht um die Wurst”. Dit is een eigen voorstelling van hoe Durham Jezus ziet in zijn menselijke vorm en hoe hij namelijk zijn eigen levensbeschouwing beleeft. De dialoog tussen de jonge denkers en de doorgewinterde kunstenaar was zeer vruchtbaar en gaf een stimulans tot het verder verwezenlijken van hun creaties.

We willen dan ook Jimmie Durham en de organisatoren van Muhka hartelijk bedanken om dit dialoog mogelijk te maken.


www.muhka.be
www.saysomething.be