‘Colour Bar’ - Een documentaire van Roland Gunst

Roland Gunst (33) is een mulat/métis van Belgische en Congolese afkomst. Hij is in Congo geboren en verhuisde na zijn 12de verjaardag naar België. In Congo voelde hij zich thuis, hij had geen probleem met zijn 'anders zijn'. Hij was immers een blanke in een wereld van zwarten.
‘Colour Bar’ - Een documentaire van Roland Gunst

Een métis kan niet zomaar bestempeld worden als zwart of blank. Hij is de levende getuige van een simpele mix die bijdraagt tot onze culturele rijkdom.

 

Eenheid in diversiteit: Colour Bar, een Belgisch-Congolese métis op zoek naar zijn identiteit. Een documentaire van Roland Gunst (Productie SJIEKONG).

Métisse: Je viens d’ici et d’ailleurs
Roland Gunst

Roland Gunst (33) is een métis van Belgische en Congolese afkomst. Hij is in Congo geboren en verhuisde na zijn 12de verjaardag naar België. In Congo voelde hij zich thuis, hij had geen probleem met zijn “anders zijn”. Hij was immers een blanke in een wereld van zwarten. Hij was een Belg omdat zijn vader ook een Belg was.

In België was hij plots geen blanke meer. De mensen zagen hem als een zwarte, een neger, omdat zijn moeder ook zwart was. Hij was noch blank noch zwart. Hij was een métis. Zijn identiteit werd echter voor een groot deel bepaald door zijn omgeving. Omdat hij aanvaard wilde worden in een blanke wereld, heeft hij vandaag het gevoel dat hij zich helemaal heeft geassimileerd.

Hij begon zich te gedragen als een blanke, kleedde zich als hen. Na een tijd leek er nog weinig over te blijven van zijn Congolese identiteit. Hij onderdrukte immers de Congolese kant uit angst om niet aanvaard te worden.

De zoektocht

In zijn documentaire gaat Roland Gunst op zoek naar zijn Afrikaanse identiteit. De Congolese kant in hem schreeuwt immers om terug naar boven te komen, om weer te leven. Hoe ouder hij wordt, hoe meer hij beseft dat hij die kant mist. Hij spreekt erover met zijn ouders. Hun antwoorden voldoen echter niet aan zijn verwachtingen. Ze moedigen hem aan om op zoek te gaan. Hij beslist andere mensen te zoeken die zijn ervaring delen, andere metissen.  Zo volg je hem doorheen de documentaire in zijn ontmoetingen met Congolese Belgen.

Mixed

Deze documentaire is ook een persoonlijke getuigenis van een métis. Uiteindelijk komt Roland uit zijn identiteitscrisis en beseft hij wie hij echt is. Het is niet meer nodig om één kant te kiezen of een andere te onderdrukken. Hij is Congolees én Belg, op zijn eigen persoonlijke manier.

L’enfer c’est les autres

Het moeilijkste is echter de blijvende blik van de ander. Wat mensen zeggen over métissen kan kwetsen. Ooit werden ze bastaards genoemd en er zijn nog steeds mensen die vinden dat verschillende etnische origines zich beter niet vermengen. Die mix zou eigenlijk niet als het probleem moeten beschouwd worden, maar de oplossing. Het zou moeten aantonen dat de mix van culturen mogelijk is. Het is een levend bewijs dat diversiteit succesvol kan zijn. “Je suis metisse, je viens d’ici et d’ailleur” , zo zingt de Franse zanger Yannick Noah. Hij is zelf métis en heeft zijn identiteit in de loop van de jaren gevonden. Een métis kann niet zomaar bestempeld worden als zwart of blank. Ze zijn de levende getuigen van een simpele mix die bijdraagt tot onze culturele rijkdom.

Check de trailer van ‘Colour Bar’ hier.