Comac vraagt operatie transparantie omtrent de uitvoering van de nieuwe GAS wet

250.000 jongeren meer die weldra het risico lopen geviseerd te worden door het GAS-systeem? Wij hebben het recht om te weten welke debatten worden gevoerd in elke gemeente én daaraan deel te nemen. Er resten 67 dagen tot 1 januari 2014, de situatie wordt toch dringend.

Naar aanleiding van de nationale betoging tegen GAS-boetes deze zaterdag 26 oktober, roept Comac op tot een operatie transparantie in alle gemeenten. « Wij vragen dat elke gemeente duidelijk maakt of op hun grondgebied vanaf 1 januari kinderen vanaf 14 jaar willekeurige, antidemocratische en asociale boetes kunnen krijgen. Gaan zij verder gaan op het pad van de criminalisering van de jeugd ? », vraagt Jos D'Haese, woordvoerder Comac.

Heel weinig gemeentes hebben een uitspraak gedaan over het onderwerp en er bestaat momenteel echter geen nauwkeurige situatie op schaal van het land noch een agenda van de debatten in de gemeenteraden. « Het betreft hier 250.000 jongeren tussen 14 en 15 jaar oud die weldra het risico lopen geviseerd te worden door het GAS-systeem. Wij hebben het recht om te weten welke debatten worden gevoerd in elke gemeente én daaraan deel te nemen. Daarom roepen we dan ook op tot een operatie transparantie. Er resten 67 dagen tot 1 januari 2014, de situatie wordt toch dringend », gaat Jos D’Haese verder.

Dit debat is uiterst belangrijk, daar het GAS-systeem niet enkel een probleem stelt voor minderjarigen. Er is geen bewijs dat de GAS-boetes werken. « Ze dienen hooguit om een gevoel van veiligheid te creëren. Zo kunnen politici tonen dat ze eraan bezig zijn. Iedere weldenkende mens beseft echter wel dat de oplossing voor bedelarij er niet in ligt bedelaars te bestraffen, of dat hangjongeren op straat misschien beter af zijn met een sociaal werker dan met een boete aan hun been. Het systeem van GAS doet aan symptoombestrijding zonder over structurele oplossingen na te denken. Daar moet een eind aan komen.” besluit Jos D'Haese. Comac richtte daarom in samenwerking met de PVDA al een hulplijn op, waar de verschillende klachten gebundeld worden en de slachtoffers van een GAS-boete juridische hulp kunnen krijgen.

Comac zal dan ook talrijk aanwezig zijn bij de nationale betoging deze zaterdag 26 oktober tegen het GAS-systeem. Het vertrek is voorzien om 14h aan het Noordstation in Brussel. Een eerste manifestatie, na de stemming in het parlement van de verstrenging van het reglement, werd een succes met meer dan 1.500 betogers op 29 juni, net na de examenperiode.