Wij zijn heel fier op onze buurt. Na ons moederland is dat de plaats waarmee we ons het meest identificeren.
Hiphop is niet dood, het is verhuisd naar het Kiel. Yahya Affane (R8), Saïd Boumazoughe (Eazy-Lo), Salahdine Ibnou Kacemi (Salah) en Mike De Ridder kent u misschien beter als het Kielse hiphopcollectief NoMoBS. Ze brachten onlangs hun debuutalbum 'Brakage' uit en morgenavond vieren ze dat met een releaseparty. Kif Kif sprak met hen over 'Brakage' en hun liefde voor het Kiel.
Kif Kif: Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Mike: “We zijn opgegroeid in dezelfde buurt maar toch heeft het heel lang geduurd voor we samen muziek zijn beginnen maken. NoMoBS (No More BullShit) bestond eerst uit drie groepsleden: Salah, Saïd (Easy-Lo) en Yahya (R8). Ik ben er pas later bijgekomen. In het verleden had Salah mij al eens gecontacteerd om samen muziek te maken maar toen was er niets van in huis gekomen. Saïd en Salah ken ik al heel lang, we hebben in dezelfde klas gezeten maar na het tweede middelbaar splitsten onze wegen. Een paar jaar later contacteerde Salah mij opnieuw om samen muziek te maken en zo werd ik het vierde lid van NoMoBS.”
Yahya: “Ik heb Salah leren kennen via zijn oudere broer die een goede vriend is van mij. Toen ik Salah zijn beats hoorde, was ik meteen verkocht. In het begin maakten we gewoon muziek voor de buurt en was het allemaal nog wat speels. Er waren nog geen concrete plannen om een rapgroep te vormen. De jongeren van het Kiel waren heel enthousiast over onze muziek en zo is NoMoBS eigenlijk ontstaan. In de eerste plaats maken we muziek voor onze buurt. “
Kif Kif: Heeft de steun van de Kielse jongeren een grote rol gespeeld in jullie succes?
Yahya: “Zeker, door de steun van de jongeren van het Kiel is alles heel snel gegaan. Als zij ons niet hadden gesteund, dan waren we nooit zo ver geraakt. “
Saïd: “Yahya en ik hadden wel al wat bekendheid in de buurt dus toen we begonnen met rappen, hadden we de jongeren meteen mee. We hebben het Kiel op de kaart gezet. Als men vroeger over het Kiel sprak, dan dacht men aan zaken zoals overlast en criminaliteit. Dat is veranderd, zelfs de media spreken nu anders over het Kiel. Wij zijn ook heel fier op onze buurt. Na ons moederland is dat de plaats waarmee we ons het meest identificeren.”
Mike: “Wij rappen over dingen die dicht bij ons staan. Dingen die we zelf hebben meegemaakt. Dat maakt onze muziek heel herkenbaar voor de jongeren van het Kiel.”
Kif Kif: Door jullie bekendheid zijn jullie een rolmodel geworden voor veel jongeren, hoe gaan jullie daar mee om?
Yahya: “We zijn ons heel bewust van die voorbeeldfunctie. Als een jongen uit de buurt naar mij komt die rapper wil worden, dan moedig ik hem aan maar ik waarschuw hem ook. Het is niet gemakkelijk om als rapper iets te bereiken. Zeker niet in België. De Vlaamse rapscene is wel aan het groeien, maar het blijft moeilijk.”
Salah: “Rappen kan ook een manier zijn om te ontsnappen aan het straatleven. Dat is met alles zo. Als je een passie hebt voor iets, dan blijf je weg van de straat omdat je gefocust bent op je doel.”
Kif Kif: Was dat ook voor jullie het geval?
Yahya: “Ja, toch wel. Hiphop is mijn uitlaatklep. Zo kan ik even ontsnappen van al de stress en de problemen die het leven met zich meebrengt.”
Saïd: “Door onze muziek komen we ook op plaatsen waar we anders nooit hadden gekomen. Als wij als ‘straatratten’ mogen optreden in de Bozar waardoor we sommige mensen verplichten hun mening over ons te herzien, dan mogen we volgens mij wel besluiten dat we goed bezig zijn. Voor die erkenning doen we het.”
Kif Kif: In jullie tracks rappen jullie ook in verschillende talen, doen jullie dat om het taalgebruik op de straat te weerspiegelen?
Mike: “Nee, dat is eigenlijk meer toeval. Op een dag waren we aan het opnemen bij Salah en ik hoorde Yahya in het Frans rappen, Salah in het Engels en Saïd in het Nederlands. Ik heb een sterk Antwerps accent dus ik ben dan beginnen rappen in het Antwerps. In het begin twijfelde ik of het wel zou werken maar die viertaligheid is ondertussen ons kenmerk geworden.”
Saïd: “Die viertaligheid in onze nummers maakt ons uniek. Andere groepen hebben dat ook geprobeerd maar het komt niet zo natuurlijk over als bij ons. Dat is toch wat de mensen ons vertellen.”
Brakage
Kif Kif: ‘Zehma’, jullie eerste clip, bereikte in een mum van tijd meer dan 300 000 views. Hadden jullie dat verwacht?
Mike: “Salah had dat wel verwacht maar ik was al blij dat de clip af was. We hebben die clip op een tijdspanne van anderhalve week gemaakt. Daarna hebben we het online gezet en een paar weken later hadden we al honderdduizenden views. Dat was een leuke beloning voor ons harde werk.”
Kif Kif: Brakage is jullie debuutalbum. Hoe zijn jullie te werk gegaan?
Mike: “We hebben eigenlijk niet echt naar een album toegewerkt. Na het succes van ‘Zehma’ kwamen er veel boekingen maar wij hadden nog maar twee nummers. We moesten dus snel meer tracks gaan maken. Twee weken later hadden we zes tracks en daar hebben we onze EP van gemaakt. Een paar maanden later hadden we een nieuwe showcase nodig en maakten we weer een paar nieuwe nummers. ‘Brakage’ is eigenlijk een selectie uit die nummers."
Kif Kif: De track Vingt Vingt is een ode aan het Kiel. Er zijn heel veel spanningen tussen de Antwerpse buurten. Wat vinden jullie daarvan?
Mike: “Dat is een probleem dat al heel lang aansleept. Er is niks mis met trots zijn op je buurt maar vechtpartijen zijn echt overbodig. “
Yahya: “Dat is echt een plaag. Daarom willen wij met onze muziek aantonen dat we allemaal hetzelfde zijn. Allemaal Antwerpenaren.”
Kif Kif: Het nummer Hagra gaat over haat en jaloezie. Krijgen jullie daar ook zelf vaak mee te maken?
Mike: “Wel, dat nummer is eigenlijk ontstaan na een concert in een buurt in Antwerpen. We hadden de hele zaal mee. Iedereen ging los maar plots werden er stenen naar ons gegooid. Dat is hagra.”
Saïd: “Hagra is eigenlijk een containerbegrip voor haat, jaloezie en afgunst. De track gaat over mensen die u geen succes gunnen, ook al werk je er hard voor en verdien je het.”
Kif Kif: Zehma is de grote hit van het album maar wat is jullie lievelingstrack?
Salah: “Mijn favoriete nummer is ‘L’histoire d’un père’. De teksten van dat lied zijn zeer diep. Het is een ode aan onze vaders, die naar België gekomen zijn om ons een goede toekomst te geven. Tegelijk willen we met die track ook een boodschap meegeven aan de jongeren. Tegenwoordig kijken veel jongeren op naar sterren en niet naar hun ouders. Dat is niet juist.”
Yahya: “Toen wij jonger waren, was dat respect er wel nog. Wij hadden zelfs respect voor vrienden die ouder waren dan ons en zo hoort het ook.”
Kif Kif: Wat mogen we verwachten van NoMoBS in de nabije toekomst?
Yahya: “Na de releaseparty beginnen we alle vier te werken aan een solo EP. Daarnaast zijn we volop bezig met muziek te maken voor de documentaire ‘De Pleintjes’ over het pleintjesvoetbal in Antwerpen.”
Saïd: “Er staan nog wat andere projecten op ons te wachten maar die zijn nog niet concreet. We zitten niet stil en dat is maar goed ook. De vlam van NoMoBS brandt harder dan ooit tevoren.”
Nog geen plannen voor het weekend? De releaseparty van NoMoBS hun debuutalbum 'Brakage' in Kavka is vrijdagavond de place to be voor hiphoplievend Antwerpen.
Deuren: 20u20
Inkom: 5 euro vvk, 7 euro add