De kracht van een moeder

Wees het stof onder de voeten van uw moeder, want het Paradijs is daar, waar haar voeten rusten. Met een terugblik naar het verleden toe, zag ik het helemaal terug voor me.
De kracht van een moeder

De islamitische godsdienst legt een grote nadruk op het belang van vriendelijkheid en liefde tegenover de ouders, in het bijzonder de moeders

 


Wees het stof onder de voeten van uw moeder, want het Paradijs is daar, waar haar voeten rusten. Met een terugblik naar het verleden toe, zag ik het helemaal terug voor me.

Nadat ik liefdevol heb toegekeken hoe mijn kleine zusje werd gevoed merkte ik een aantal zaken op. Vooral de liefdevolle manier hoe mijn moeder hiermee omging. Daarnaast ook nog eens geduldig en sterk. Ja, zo zag ik haar. In haar taak als moeder schiet ze niets te kort door de oneindige liefde en warmte die ze uitstraalt.

Nadat ze de kleinste in bed had gelegd, zoog ze met de stofzuiger in de late avond alle achtergelaten kruimels op. Dan ruimde ze stilletjes het speelgoed op dat verspreid lag door de speelkamer en stopte het terug in de bakken.

Met haar bezorgdheid vult zij haar dagen en nachten. Haar glimlach is hetgeen ik elke dag wil zien, opdat dit mij rust zal schenken. Mijn hart verblijdt wanneer ik haar zie lachen. Wanneer zij in gesprek is met een ander, dan staat ze steeds open, met een positieve houding en zonder vooroordeel. Haar blik, haar glimlach en haar grote hart, mijn voorbeeld en mijn ware heldin. Spontaniteit, zelfverzekerd, wijs en uniek. Dat zijn de woorden waarmee ik jou zou kunnen beschrijven, mijn mamalief.

Naar aanleiding van een artikel op het internet over de positie van de moeders, dat ook verankerd ligt in elke godsdienst en cultuur, viel het me op dat gehoorzaamheid van jongeren ten opzichte van hun ouders vaak zoek is. Sommige jonge pubers gaan brutaal en onrespectvol om met hun ouders. Ze spreken hen tegen en zijn ondankbaar en pas later krijgen ze spijt over hun omgang in het verleden.

Hebben wij zelf ooit stilgestaan bij hoe onze omgang in het heden is met onze eigen moeders?

De islamitische godsdienst legt een grote nadruk op het belang van vriendelijkheid en liefde tegenover de ouders, in het bijzonder de moeders. Wij zouden volgens de islam dankbaarheid moeten tonen en hen goede diensten bewijzen met het hele hart. Dit, omdat zij zich geen moeite gespaard hebben om hun kinderen op te laten groeien.

In verschillende verzen in de Koran zegt Allah hoe belangrijk onze ouders zijn in ons dagelijks leven. Hij zegt namelijk: “En wij hebben de mens vriendelijkheid jegens zijn ouders geboden. Zijn moeder draagt hem met ongemak en baart hem met pijn.” ( Surah al-ahqaf: vers 15).