Democratie als storm

Democratie realiseert zich met andere woorden niet in de afkondiging van de wet, maar in de mogelijkheid om de bestaande wet te doorbreken.Ibrahim Belkadi las het boek van Decreus voor Kif Kif en kreeg een nieuw perspectief op democratie.
Democratie als storm

Wie Een paradijs waait uit de storm leest, zal anders naar de wereld kijken. Vooral het idee dat democratie een voortdurende strijd is, biedt een bijzonder perspectief op actuele gebeurtenissen.

 

Democratie realiseert zich met andere woorden niet in de afkondiging van de wet, maar in de mogelijkheid om de bestaande wet te doorbreken.

Democratie is een strijd die nooit eindigt volgens Thomas Decreus. De politiek filosoof ontleedt in Een paradijs waait uit de storm het idee ‘democratie’ en de uitwerking hiervan door hedendaagse staten. Er wringt wat in deze uitwerking, want minderheden hebben weinig of geen macht en wie het niet breed heeft, zal niet gemakkelijk verkozen worden.

De vrije markt en democratie zijn niet verzoenbaar volgens hem, want het eerste duldt geen inmenging van het tweede. Terwijl democratie nu net inhoudt dat een politieke en maatschappelijke bijsturing mogelijk moet zijn op alle domeinen. Ook op het economische domein.

Het basisidee van het boek is dat democratie een weg is en geen eindpunt. De democratie in veel Westerse landen vandaag is een electieve aristocratie. Dit betekent dat vooral de hogere klasse deelneemt aan het bestuur en op regelmatige tijdstippen verkozen wordt. Echte democratie is echter de voortdurende botsing tussen minderheden en groepen die zich niet gehoord voelen enerzijds en de overheersende klasse anderzijds. De niet vertegenwoordigde groepen eisen hun rechten op of een uitbreiding ervan. Ze doen dit soms met geweld - denk niet noodzakelijk aan fysiek geweld - omdat ze geen andere methoden hebben om door de politieke klasse gehoord te worden.

Decreus, ook historicus van opleiding, keert geregeld terug naar de Griekse Oudheid waar het allemaal begon. Hij verwoordt hoe de Griekse filosofen democratie zagen en erover dachten en wat wij hieruit kunnen leren, zoals het gelijkheidsbeginsel dat alle burgers moeten kunnen deelnemen aan het bestuur. 

Op het einde bespreekt hij een aantal andere methoden om democratie vorm te geven zoals het naturalisme en het constructivisme.

Wie Een paradijs waait uit de storm leest, zal anders naar de wereld kijken. Vooral het idee dat democratie een voortdurende strijd is, biedt een bijzonder perspectief op actuele gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan betogingen en acties van jongeren en natuurbeschermers .
 

Thomas Decreus, Een paradijs waait uit de storm. Over markt, democratie en verzet. EPO, Berchem. isbn: 9789491297335 · 2013 · paperback (12,5 x 20 cm) - 160p. · prijs: € 15.00 

Thomas Decreus opent op 24 september 2013 de nieuwe reeks Beeldbrekersdebatten met een lezing "Over sociale rechtvaardigheid, verzet en de antiracistische strijd": klik hier voor meer info.