Een Andere Joodse Stem waarschuwt voor IHRA-definitie van antisemitisme

De IHRA-definitie zet de deur open voor politiek misbruik, waarbij legitieme kritiek op Israël als antisemitisch zou kunnen worden bestempeld. Volgens Een Andere Joodse Stem werkt dit contraproductief en zou dit de strijd tegen antisemitisme net ondermijnen.

In een nota - geschreven op vraag van de Kamer - waarschuwt Een Andere Joodse Stem (EAJS) voor het aannemen van de IHRA-definitie van antisemitisme. IHRA staat voor International Holocaust Remembrance Alliance. Michael Freilich (N-VA) diende in november 2023 een voorstel van resolutie in bij de Kamer waarin hij opriep om de definitie te adopteren, om op die manier de strijd tegen antisemitisme op te voeren. Het voorstel werd niet gestemd, maar Freilich gaf aan het opnieuw in te dienen in een volgende legislatuur. Zeker nu N-VA de formatiegesprekken leidt, is de kans op een herindiening groot.

Kritiek van EAJS

EAJS stelt dat de IHRA-definitie controversieel is omdat zeven van de elf aangehaalde voorbeelden kritiek op Israël vermengen met antisemitisme. Dit zou kritische stemmen kunnen onderdrukken en de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengen. De resolutie die Freilich indiende benadrukt terecht dat de meeste Belgische Joden geen Israëlisch staatsburgerschap hebben en maakt een belangrijk onderscheid tussen Joods zijn (religie, culturele identiteit) en Israëlisch zijn (nationaliteit). EAJS is van mening dat net daarom vermenging van de twee vermeden moet worden.

Volgens EAJS strijden veel Joodse organisaties en individuen al jaren tegen het Israëlische beleid vanuit Joodse religieuze en culturele waarden, zonder dat dit voortkomt uit antisemitisme. Daarnaast heeft België al een passend juridisch kader voor antisemitische misdrijven, waardoor de IHRA-definitie overbodig en contraproductief zou zijn. Het aannemen van deze definitie zou Joden en Israëli's met elkaar verwarren en de strijd tegen antisemitisme ondermijnen.

Brede oppositie

Volgens EAJS zou het aannemen van de IHRA-definitie het aantal antisemitische misdrijven moeilijk meetbaar maken en het gevaar vergroten dat legitieme kritiek op Israël als antisemitisme wordt gezien. Hoewel de IHRA-definitie nooit is bedoeld als bindend, wordt deze steeds vaker misbruikt als juridisch instrument. Dit dreigt de Europese consensus over antisemitisme te verzwakken. EAJS wijst op brede oppositie tegen de definitie, zoals blijkt uit een open brief van meer dan 100 maatschappelijke organisaties aan de VN, waaronder B'Tselem en Jewish Voice For Peace. Ook de voormalige Speciale Rapporteur voor hedendaagse vormen van racisme E. Tendayi Achiume waarschuwt in haar rapport voor het politieke misbruik van de strijd tegen antisemitisme en benadrukt dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat alle maatregelen die ze aanwenden ook aan internationale mensenrechtennormen moeten voldoen. 

Nu N-VA aan zet is om een nieuwe federale regering te vormen, is het belangrijk om extra waakzaam te zijn. De partij gaf al aan te blijven ijveren voor de adoptie van de IHRA-definitie. Indien er nood is aan een aanvullende definitie van antisemitisme, wijst EAJS op The Jerusalem Declaration. Deze stelt duidelijke criteria voor antisemitisme zonder legitieme kritiek op Israël te criminaliseren en werd ondertekend door honderden academici en specialisten die werkzaam zijn op het gebied van antisemitisme, Holocauststudies en de geschiedenis van het Joodse volk.

 

(foto: © Montecruz Foto)



Over de auteur:

Een Andere Joodse Stem is een antiracistische groep voor Joden met kritische vragen. EAJS vertegenwoordigt een verscheidenheid aan kritische standpunten met betrekking tot de staat Israël, de betekenis en de politiek van het zionisme, en wenst deze verschillen niet te reduceren tot één stem. Op dezelfde manier vertegenwoordigt EAJS een breed religieus spectrum gaande van praktiserend tot seculieren, met een waaier aan politieke overtuigingen.