Egyptische held verlaat Google om NGO op te richten

Waël Ghonim die we allemaal kennen als pionier van de Egyptische revolutie en marketingdirecteur van Google in het Midden-Oosten, heeft via Twitter laten weten dat hij Google verlaat. Waël Ghonim verlaat Google om in eigen land een NGO uit de grond te stampen.
Egyptische held verlaat Google om NGO op te richten

Ik heb beslist om een langdurige sabbatperiode in te lassen bij Google en te starten met een op technologie gerichte NGO om zo mee te helpen aan het gevecht tegen armoede en te zorgen voor beter onderwijs in Egypte

 

Waël Ghonim die we allemaal kennen als pionier van de Egyptische revolutie en marketingdirecteur van Google in het Midden-Oosten, heeft via Twitter laten weten dat hij Google verlaat. Waël Ghonim verlaat Google om in eigen land een NGO uit de grond te stampen. Met deze NGO wil hij armoede bestrijden en zorgen voor beter onderwijs. "Ik heb beslist om een langdurige sabbatperiode in te lassen bij Google en te starten met een op technologie gerichte NGO om zo mee te helpen aan het gevecht tegen armoede en te zorgen voor beter onderwijs in Egypte", schreef de internetactivist vorige zaterdag op zijn Twitterpagina.

Waël Ghonim die we allemaal kennen als pionier van de Egyptische revolutie en marketingdirecteur van Google in het Midden-Oosten, heeft via Twitter laten weten dat hij Google verlaat.

Waël Ghonim verlaat Google om in eigen land een NGO uit de grond te stampen. Met deze NGO wil hij armoede bestrijden en zorgen voor beter onderwijs. "Ik heb beslist om een langdurige sabbatperiode in te lassen bij Google en te starten met een op technologie gerichte NGO om zo mee te helpen aan het gevecht tegen armoede en te zorgen voor beter onderwijs in Egypte", schreef de internetactivist vorige zaterdag op zijn Twitterpagina. Ghonim kreeg bekendheid toen hij een facebookpagina aanmaakte ter nagedachtenis aan Khaled Saïd, een blogger die onder verdachte omstandigheden stierf nadat hij gearresteerd werd door de politie. Het was vanuit die pagina dat Ghonim opriep tot demonstraties tegen Moebarak. Tijdens de revolutie werd hij een aantal dagen opgesloten. Hij werd vrijgelaten omdat onder meer Amnesty International en Google om zijn vrijlating hadden verzocht. Een paar uur na zijn vrijlating gaf hij een interview in het programma van Mona El-Shazly op de Egyptische zender Dream TV. Toen foto’s getoond werden van de vele slachtoffers liep Ghonim huilend uit het zicht van de camera’s. enkele dagen voor het vertrek van Moebarak sprak hij de demonstranten op het Tahrirplein toe. Het gerenommeerde Amerikaanse Time Magazine plaatste hem vorige week bovenaan op haar lijst van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld.

Twitter Kif Kif :@KifKifvzw
Twitter Waël Ghonim: @Ghonim

Gevolgen Arabische lente

 Na de eerste volksopstand, die in Tunesië, zijn vele Tunesiërs gevlucht naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Dit zorgde al snel voor overbevolking op het kleine eiland waardoor veel vluchtelingen naar Frankrijk reizen om zich te verenigen met familie en vrienden. Vorige week hield Frankrijk een trein met Tunesische vluchtelingen aan boord tegen bij de grens en stuurden diegenen die zichzelf niet financieel konden ondersteunen terug. Naar aanleiding van dit incident pleiten Frankrijk en Italië nu voor een hervorming van het Verdrag van Schengen, die zorgt voor  het vrije verkeer van personen binnen de 25 landen die lid zijn van de zogenaamde Schengenzone. Staatshoofden Sarkozy en Berlusconi vinden dat bij uitzonderlijke omstandigheden het verdrag moet kunnen worden aangepast. Italië reikte tijdelijke verblijfsvergunningen uit aan zo’n 20.000 vluchtelingen waardoor ze 3 tot 6 maanden door Europa kunnen reizen maar dat is slechts een tijdelijke oplossing.