Er is stilaan talent genoeg te vinden

Geertje De Ceuleneer coördineert sinds augustus 2010 de cel Diversiteit op de VRT.
Er is stilaan talent genoeg te vinden

Het diversiteitsbeleid is belangrijk voor de openbare omroep.

 

Geertje De Ceuleneer coördineert sinds augustus 2010 de cel Diversiteit op de VRT.

Het diversiteitsbeleid is belangrijk voor de openbare omroep. Jullie zijn heel bewust bezig met het aantrekken van allochtone mensen voor en achter de schermen. Wat zijn de moeilijkheden? 'Er zijn heel wat redenen waarom allochtonen moeilijk hun weg vinden naar de openbare omroep. Ze hebben onvoldoende kennis van de media en zien het niet als een mogelijke werkomgeving. Ze kiezen voor zekerheid en dus vaker voor traditionele richtingen.

Ze willen dokter worden, of rechten of economie studeren. Bovendien hebben allochtonen weinig rolmodellen die in de media werken.' Geertje De Ceuleneer coördineert sinds augustus 2010 de cel Diversiteit op de VRT. Het diversiteitsbeleid is belangrijk voor de openbare omroep. Jullie zijn heel bewust bezig met het aantrekken van allochtone mensen voor en achter de schermen. Wat zijn de moeilijkheden? 'Er zijn heel wat redenen waarom allochtonen moeilijk hun weg vinden naar de openbare omroep. Ze hebben onvoldoende kennis van de media en zien het niet als een mogelijke werkomgeving. Ze kiezen voor zekerheid en dus vaker voor traditionele richtingen.

Ze willen dokter worden, of rechten of economie studeren. Bovendien hebben allochtonen weinig rolmodellen die in de media werken.' Een programma als 'Thuis' heeft allochtone personages. Is een allochtoon nieuwsanker niet belangrijker dan personages in een soap? 'Omdat Het Journaal breder bekeken wordt, bedoel je? De ankers bij de VRT zijn niet gewoon schermgezichten, ze zijn ook journalist. Ze kunnen interviews afnemen en hebben reportages gemaakt. Maar niet alle journalisten zijn geschikt om anker te worden. Er is stilaan talent genoeg te vinden. Maar het is niet eenvoudig om iemand vinden die ook geschikt is om anker te worden.

Maar dat komt wel.' In hoeverre vormt taal een barrière bij allochtone sollicitanten? 'Om in de media te werken moet je Nederlands goed zijn. Als journalist zeker. Voor een decorbouwer is het dan weer veel minder belangrijk. Maar in de praktijk vormt het steeds minder een probleem. Ook in de zogenaamde 'diverse' groep zijn er heel wat mensen met een universitair diploma. Heel wat mensen zijn bovendien tweede of derde generatie. Voor hen is taal geen struikelblok.' Wat doen jullie om allochtone werknemers aan te trekken? 'Sinds 2004 mogen zes mensen een halfjaar stage lopen op de VRT. Ze worden ervoor betaald, maar het moeten wel mensen zijn met een diverse achtergrond: allochtonen, mensen met een handicap enzovoort.

We doen daarvoor een brede oproep. We gaan langs bij Kif Kif of het Minderhedenforum, bijvoorbeeld. Ze kunnen stage lopen als journalist, maar ook als cameraman of ondertitelaar. We willen zo vermijden dat enkel witte jongemannen van rond de dertig bij ons komen werken. Die zijn geneigd om hetzelfde soort nieuws te brengen. Diverse mensen hebben andere invalshoeken en een veel groter netwerk van contacten. We willen als openbare omroep een weerspiegeling zijn van de maatschappij. Zowel op het scherm als achter de schermen.'