Forgotten Heroes 14-19 brengt vergeten geschiedenis terug tot leven

2014 -2018 zijn onmiskenbaar de herdenkingsjaren van de Eerste Wereldoorlog. Toch blijkt er één groep uit beeld te blijven; de 2 miljoen moslims die door Frankrijk en Groot-Brittannië vanuit hun kolonies naar Europa overgebracht werden om er te vechten en te werken.
Forgotten Heroes 14-19 brengt vergeten geschiedenis ter

De duizenden documenten en audiovisueel materiaal die getraceerd zijn lichten de menselijke en onmenselijke ervaringen van deze mensen van vreemde continenten in oorlogsomstandigheden haarfijn toe.

 

2014 -2018 zijn onmiskenbaar de herdenkingsjaren  van de Eerste Wereldoorlog.  Alles wordt uit de kast gehaald om de laatste morzel grond van Flanders Fields, de Somme en Verdun onder de aandacht te brengen. Terecht. Het was de eerste van vele gruwelijke oorlogen die de vorige eeuw kenmerkten. De vele initiatieven zijn alle aandacht waard die ze krijgen. Toch blijkt er één groep uit beeld te blijven; de 2 miljoen moslims die door Frankrijk en Groot-Brittannië vanuit hun kolonies naar Europa overgebracht werden om  er te vechten en te werken.

Een recente uitgebreide studie van British Future (Verenigd Koninkrijk)toonde aan dat slechts 2% van de Britten op de hoogte is van de 400.000  moslims uit India (+Pakistan /Bangladesh) die aan de zijde vochten van hun voorvaderen, en dit ondanks gigantische informatiecampagnes.  Enige kennis over de moslimbijdrage vanuit de voormalig Franse kolonies is zelfs totaal onbestaand bij de Britten.  Wat betreft de Europese lidstaten is de toestand even bedenkelijk. De diverse colloquiums en academische  seminaries reiken duidelijk niet tot bij de gewone burger, laat staan de jeugd.

De onafhankelijke, a-politieke, niet-religieuze vzw “Forgotten Heroes  14-19 Foundation” (FHF1419) met hoofdkwartier in Londen, doet een poging om een aandachtspot te richten op de deelname van deze moslims uit  India ,Pakistan, Bangladesh, Egypte, Marokko, Algerije, Tunisia, Senegal e.a. Meer dan 100.000 van hen sneuvelden. Indrukwekkende cijfers die naast de miljoenen andere slachtoffers toch echt onze aandacht verdienen, maar u vindt hen bijna nergens bij naam genoemd in de vele, internationale herdenkingsprogramma's.

Honderd jaar later kan onze multiculturele samenleving zichzelf een dienst bewijzen door te erkennen dat onze grootvaders en overgrootvaders schouder aan schouder stonden in The Great War. Vlaming, Marokkaan, Waal, Algerijn ,Brusselaar, Tunesiër, Belg, Pakistani, Fransman, Egyptenaar, Brit, enz : allen hebben voorouders die hun leven gaven voor de vrijheid.

“All Quiet on the Western Front”, de lugubere stilte rond de deelname van moslims  aan de West-Europese vrijheidsstrijd helpt ons niet een constructieve toekomstgerichte samenleving te bouwen.

Deze kans moeten we grijpen om op een positieve manier het Europese voortouw te nemen, en deze soldaten en arbeiders uit de vroegere kolonies en protectoraten een gepaste plaats te geven in de geschiedenis.

Daarom richt FHF1419 sedert 2012 zijn aandacht op het verzamelen van alle informatie met betrekking tot de identiteit en ervaringen  van deze moslims;  wie waren zij, vanwaar kwamen zij, wat waren hun ervaringen, emoties, angsten, vriendschappen,  geloofsbelijdenis  en zo veel meer.  De historische, militaire  en vele  politieke analyses laat de vzw over  aan de ontelbare experten die er reeds zijn.  

De resultaten zijn tot op heden verbluffend. De duizenden documenten en audiovisueel materiaal die getraceerd zijn (en door de vzw FHF1419  allemaal op een App gezet zullen worden), lichten de menselijke  en  onmenselijke  ervaringen van deze mensen van vreemde continenten in oorlogsomstandigheden haarfijn toe. Hun getuigenissen  zijn van onschatbare waarde. De onderlinge vriendschap  tussen de soldaten,  het respect voor iedereen zijn geloof en de culturele/gastronomische  uitwisselingen zijn een prachtige nalatenschap  voor de hedendaagse maatschappij die het sociaal kompas van tolerantie verloren heeft. De talloze eretekens en verslagen daarbij bevestigen dat deze Moslim soldaten eervol vochten met een ongeziene dapperheid en met respect voor de  vijand (lees : geen martelingen,  geen verkrachtingen, geen onthoofdingen,  geen pedofiele slavernij).  

Dat deze boodschap  ter ondersteuning van een multicultureel gedachtengoed “avant la lettre”   bij een gigantische groep verkeerd zou vallen, was te verwachten. Racistische, islamofobe  entiteiten  leggen continue de website  plat en vullen de mailbox en twittertijdslijn  met vunzigheden  en bedreigingen. Dat echter ook radicale Moslim fundamentalisten  hun pijlen op het project zouden  richten was wel onverwacht.

Extreem rechts wil niet horen dat 2 miljoen Moslims Europa zijn komen helpen verdedigen en daarom effectief “stakeholders” zijn in deze maatschappij, plus  de heroïsche en humane verhalen passen niet in hun beeld van “horden  Moslim verkrachters”.

Radicale moslim extremisten daartegen  beschouwen  deze soldaten als  “afvalligen" omdat zij  samen stredem met Joden, Christenen en Sikhs  en het hen niets uitmaakte of hun Moslim wapenbroeders  van Arabische, Noord-Afrikaanse of Aziatische gebieden kwamen. Erger nog, deze WO I moslimsoldaten maakten geen onderheid tussen Soenniet, Sjiiet, Ismaili, enz...

Uit een rondvraag vanuit de All Parliament Party group on Islamophobia ( House of Commons – Verenigd Koninkrijk )  bij diverse Europese moslimorganisaties, blijkt  nu dat  het voor hen zeer ongewoon is om een Wereldoorlog 1 project, die over de grenzen heen  gaat van het sektarisch gedachtengoed,  te ondersteunen.  Het laatste taboe?

Integratie en respect is blijkbaar moeilijk. Wat als we nu eens zouden starten met het erkennen en het eren van een stukje gezamenlijke geschiedenis? Het is een belangrijk teken van goede wil mocht het herdenken van onze  grootvaders samen kunnen gebeuren. Samen rouwen is een fundament in beider culturen.

Uw ondersteuning is cruciaal!

Met deze oproep aan alle sociaal bewogen individuen, organisaties en bedrijven wil de vzw Forgotten Heroes 14-19 Foundation aantonen dat dit stukje geschiedenis echt leeft en een positieve  meerwaarde heeft, zowel bij de Westerse samenleving als in de  globale Moslimgemeenschap.

Daarom vraagt de Vzw Forgotten Heroes 14-19  Foundation  u :

1/ Maak een statement door het twitter account https://twitter.com/FHF1419 te volgen. Overloop de tweets en Retweet zoveel mogelijk naar uw volgers.  Vooral moslims willen wij nog meer in actie zien.

2/ Promoot  de Wordpress:  https://forgottenheroes1419.wordpress.com/   introductie, plaats bijvoorbeeld een link naar uw facebookpagina.

3/ Daar de vzw FHF1419  geen directe financiële ondersteun aanvaardt van overheden (om de totale objectiviteit en neutraliteit te verzekeren) is iedere donatie, hoe klein ook,  meer dan welkom op de PayPal rekening. “ [email protected]  ”. 

4/ En “Last but not least”, om de lancering van de nieuwe  App  (in ontwikkeling) een duwtje in de rug te geven zoekt de vzw FHF1419  nog 100 individuele personen, organisaties of bedrijven die een levenslang abonnement willen nemen op deze unieke bron van informatie voor slechts £249.  Contacteer de vzw  op [email protected] voor meer informatie hierover.