Hand in Hand dekoloniseert onze bibliotheken

Academici, activisten, schrijvers en andere opiniemakers hebben suggesties voor onze bibliotheken in het kader van campagne “Dekoloniseer de (lokale) samenleving”.

Academici, activisten, schrijvers en andere opiniemakers hebben suggesties voor onze bibliotheken in het kader van campagne “Dekoloniseer de (lokale) samenleving”.

500 jaar westerse hegemonie over de wereld met slavernij, kolonisatie, dwangarbeid en massamoorden werden verantwoord met een ideologie die de niet-westerse mensen als minderwaardig beschouwden. Deze ideologie werd zelfs 'wetenschappelijk' onderbouwd. Nog in 1958 werd in Brussel met de wereldtentoonstelling een zoo humain, een menselijke dierentuin, opgericht om ‘de nood aan beschavingswerk’ duidelijk te maken aan de toeschouwers. Deze ideologie dient vandaag nog altijd om mensen te kunnen discrimineren vanuit de veronderstelling dat ‘wij’ superieur zijn. 

Hand in Hand tegen racisme vzw startte een campagne om deze fundamenten van het hedendaags racisme aan te pakken. Op 4 lokale terreinen wil deze campagne een reële verandering verkrijgen. Groepen en burgers worden opgeroepen om de lokale praktijk in onze bibliotheken, scholen, tradities en stedelijk beleid aan te passen aan de diversiteit van onze samenleving.

Met betrekking tot onze bibliotheken vroegen we aan activisten, academici, schrijvers en andere opiniemakers een “dekolonisatie canon" samen te stellen. Het ironisch gebruik van "canon" is bedoeld om de onbewust witte canon in onze bibliotheken te doorbreken. 50 deelnemers – auteur Chika Unigwe, MO*-hoofdredacteur Gie Goris, jonge opiniemaker Mohamed Barrie, Portsmouth University lecturer Olivia Rutazibwa, socioloog Dirk Geldof, spoken word artist Anissa Boujdaini, cultuurwetenschapper Ico Maly, Kif Kif woordvoerder Jonas Slaats, antropoloog Bambi Ceuppens, cultuurduizendpoot Dominique Willaert, auteur Rachida Lamrabet, theatermaker Chrokri Ben Chikha en vele anderen - zorgden voor een imposante lijst van meer dan 300 titels, vaak ook naast de hoogstpersoonlijke redenen waarom een titel broodnodig is. Je kan deze lijst terugvinden op https://www.dekoloniseer.be/sites/default/files/lijst_bib_algemeen.pdf

De reacties steunen ons in de overtuiging dat dit een relevante oefening is. Academici en schrijvers spreken van een "goed initiatief" waar ze “ten zeerste achter staan". De bibliotheken zelf reageren ook enthousiast en alle deelnemers hebben graag bijgedragen.

Het is de bedoeling om het aanbod van onze bibliotheken te diversifiëren, onder andere op basis van deze lijst. Lokale burgers en groepen worden uitgenodigd bij hun bib langs te gaan met deze en andere suggesties om de bibliotheek een plaats te maken waar de vele wereldperspectieven aanwezig zijn. Bibliotheken zullen hun inspanningen kenbaar maken aan hun bezoekers door middel van een plakkaat (“Wij dekoloniseren onze bib") en dit ook aan Hand in Hand te laten weten zodat dit wordt opgenomen op www.dekoloniseer.be