Het Amazigh Festival

Het Amazigh festival is een opportuniteit om kennis te maken of zich te verdiepen in de cultuur van de Imazighen.
Het Amazigh Festival
 

In België en Nederland is de Marokkaanse gemeenschap sterk aanwezig. Een beduidend deel daarvan behoort tot de Amazigh gemeenschap. De Imazighen hebben de historische basis gelegd voor de cultuur en identiteit van Noord- Afrika.

Het festival is een opportuniteit voor de diaspora om zich te verdiepen in de cultuur van ouders en grootouders. Ook voor andere bezoekers is het een kans om kennis te maken met de cultuur van een gemeenschap die vaak gestigmatiseerd wordt. In tijden van groepsbeschuldigingen is kennismaking en ontmoeting meer dan een vereiste om samen te leven.

Berberse sprookjes, Marokkaanse pannenkoeken en vooral: feest

Vrijdag begint het festival in het Werkhuys met een ‘Volxkeuken’ met vertellingen en sprookjes. Daarna wordt de avond afgesloten in Atlas met een panelgesprek, met onder andere historicus Bruno De Wever, theatermaker Michael De Cock, schrijfster Rachida Lamrabet en Nederlandse auteur Asis Aynan, over de oorzaken van de onzichtbaarheid van de Imazighen in de Europese geschiedschrijving.

Zaterdag belooft een feestelijke en gevarieerde dag te worden. Het begint met de onthulling van kunstwerken van Jelle Kindt, gevolgd door een kookworkshop waar Marokkaanse vrouwen tonen hoe je een echte ‘taghnift’, een Marokkaans plat brood, maakt. Later in de namiddag treedt  Fatoum op met haar band. Zij verzamelt fragmenten van haar Rif-herinneringen om liederen te componeren in haar moedertaal en in het Frans. Ook is er een muziekworkshop ‘Adjun’ voor percussie liefhebbers. En voor de zoetebekken onder ons is er een kookworkshop waar je Marokkaanse pannenkoeken leert maken. Er zijn ook twee boekvoorstellingen voorzien: het boek ‘De Rif, Levend Erfgoed’ van Achraf Bellaali en het boek ‘Gezichten’ van Mohamed Choukri. Om de avond in te leiden is er een concert van Imghrane, die al meer dan 20 jaar lang als ambassadeurs van de Amazigh muziek wereldwijd optreden. En last but not least is er een afterparty met DJ Nez die Rai, Chaabi, Reggae en vooral veel Amazigh-plaatjes zal draaien.

Alle reservaties en inschrijvingen (ook voor de workshops) via www.deroma.be, 03 600 16 60 of aan de ticketbalie (Turnhoutsebaan 329). Je kan ook combitickets kopen voor de activiteiten in De Roma op zaterdag (25€).