Het maakt niet uit van waar je bent, het zit in A

Bond zonder Naam (VPID) en het Meldpunt Discriminatie van Antwerpen hebben naar aanleiding van het stadsfestival Antwerpen Vandaag een spreukenwedstrijd gelanceerd. Mensen werden aangemoedigd om een inspirerende spreuk over diversiteit in te zenden.
Het maakt niet uit van waar je bent, het zit in A

Diversiteit = niet gelijk

 

Bond zonder Naam (VPID) en het Meldpunt Discriminatie van Antwerpen hebben naar aanleiding van het stadsfestival Antwerpen Vandaag een spreukenwedstrijd gelanceerd.

Mensen werden aangemoedigd om een inspirerende spreuk over diversiteit in te zenden. Vier spreuken werden geselecteerd.

Bond zonder Naam staat al meer dan 50 jaar bekend om zijn spreuken die uitnodigen tot reflectie, verdieping en verandering. Zowel het Meldpunt Discriminatie als Bond zonder Naam vinden het belangrijk om stil te staan bij de positieve aspecten van diversiteit in een tijd waar de rijkdom van verscheidenheid vaak genoeg verloren gaat. De spreukenwedstrijd  is hiertoe een eerste aanzet. De spreuken willen mensen doen reflecteren over meer begrip en tolerantie naar verschil toe.

Uit de inzendingen werden vier spreuken gekozen, waaronder een door Meldpunt Discriminatie en drie door Bond zonder Naam.

De spreuk ‘Het maakt niet uit van waar je bent, het zit in A’, werd ingestuurd door Yannick Houtmeyers. Het Meldpunt Discriminatie heeft deze spreuk uitgekozen als meest inspirerende spreuk. De auteur Yannick Houtmeyers wordt beloond met het boek ‘Stadsmussen’.

“Vaak laten we ons leiden door de buitenkant van mensen terwijl we beter naar de binnenkant zouden kijken. Wat echt van belang is, en wat een mens maakt tot wat hij of zij is, is iemands persoonlijkheid. Het zit in A!,” zegt Sarah van het Meldpunt. “Antwerpen kent meer dan 170 verschillende nationaliteiten onder haar inwoners. Ongeacht welke nationaliteiten, het zit in A(ntwerpen), en dat maakt Antwerpen net zo boeiend!”

De hoofdprijs van Bond zonder Naam gaat naar de spreuk ‘Diversiteit = niet gelijk’ door Hicham Ouchliki. Deze spreuk zal gepubliceerd worden in de BZN Agenda 2014.

“Elke mens – er is geen uitzondering – is gelijkwaardig. In tegenstelling daarmee is niet elke mens gelijk. Elkeen heeft zijn of haar gaven, talenten, culturele achtergrond en persoonlijke geschiedenis. Met de realiteit voor ogen dat mensen ongelijk zijn, maar tegelijk ongelijk gemaakt of gehouden worden , is het ieders opdracht op te komen voor gelijkheid tussen mensen. De zwaksten hebben daarbij voorrang. Aandacht voor hen bepaalt de beschavingsgraad van een samenleving.”, aldus Patrick Hanjoul, directeur Bond zonder Naam.

Daarnaast werden ook de spreuken ‘Zwart-wit denken geeft je leven weinig kleur’ door Camiel Noyen en ‘Vreemde vogels vliegen verder’ door Ann Driessen, geselecteerd. Deze inzendingen krijgen een plek als spreuk van de dag op de BZN Facebookpagina en de geselecteerden ontvingen een BZN-geschenk.


Bron: Persbericht Bond zonder Naam, 5 oktober 2012
.