Het Offerfeest: is verdoving een stap te ver?

Het Offerfeest, enkele jaren geleden was er al wat heisa rond en werd het verboden om de dieren thuis te slachten, nu gaan er ook stemmen op dat het dier zou moeten verdoofd worden. Rachida El Garani maakte een documentaire over het Offerfeest en de verdovingskwestie.
Het Offerfeest: is verdoving een stap te ver?

Geloof draait niet om wat mensen denken, geloof draait om feiten.

 

 

Het Offerfeest, enkele jaren geleden was er al wat heisa rond en werd het verboden om de dieren thuis te slachten, nu gaan er ook stemmen op dat het dier zou moeten verdoofd worden. Rachida El Garani maakte een documentaire over het Offerfeest en de verdovingskwestie. Op donderdag 19 mei vond de persvoorstelling van de documentaire Het Offerfeest: is verdoving een stap te ver plaats, georganiseerd door VOEM vzw.

In deze documentaire bezoekt Rachida El Garani op de dag van het Offerfeest verschillende slachthuizen en vraagt ze wat moslims denken over verdovend slachten. Rachida besloot deze documentaire te draaien nadat Luc Bungeneers, schepen van Dierenwelzijn in Antwerpen, enkele harde uitspraken had gedaan. In het debatpanel na de vertoning zaten: Mohamed Achaibi als woordvoerder van de Moslimexecutieve, Abraham Malinsky, Rabbijn en Hoogleraar, Iqbal Qureshi, voorzitter van Halal Food Council, Michel Vandenbosch van Gaia, Imam Nordine Taouil, Ali Salmi, schepen van Diversiteit Mechelen, Tom Meeuws, Samen Leven Antwerpen verving Monica De Conink, Schepen van Sociale zaken en de moderator van het debat was Fatima Bali. Opmerkelijk was dat ook Luc Bungeneers , de schepen die opgeroepen had tot dit debat niet aanwezig was.

Verdoven of niet?

In het debat was er nogal wat tegenspraak. Michel Vandenbosch haalde aan dat er volgens hem verschillende fatwas zijn die verdoving niet opleggen maar waar het wel mag. Dus is het niet verboden. Noredine Taouil op zijn beurt verklaart dat er wél een fatwa is die verbiedt het dier te verdoven alvorens het te slachten. Hij argumenteert zijn punt met het feit dat er een scheiding moet zijn tussen kerk en staat. Meer genuanceerde meningen vonden we onder andere bij Abraham Malinsky die denkt dat het beter is om het dier niet te verdoven voor het dier geslacht wordt. “Als een dier verdoofd wordt weten we niet welk effect of gevolg dit heeft voor het dier.” Iqbal Qureshi voegt daaraan toe dat er in de Koran niks staat over het niet verdoven of wel verdoven maar dat het dier nog niet dood mag zijn en dat het moet uitbloeden. Tom Meeuws vermeldt dat het stadsbestuur democratisch beslist heeft om de brug te slaan en het debat in alle sereniteit wil voeren. Hij stelt vast dat heel wat moslims voorstander zijn van onverdoofd slachten. De komende jaren zullen er in de slachthuizen installaties voorzien worden om verdoofd te slachten. Er wordt niemand iets opgelegd.

Verdovend slachten verplichten?

Mohamed Achaibi van de Moslimexecutieve vindt absoluut van niet. Hij vindt dat er al genoeg tegemoetkomingen zijn gedaan en zegt ook dat de moslims zich inzetten om het Offerfeest conform de wetgeving te organiseren. Zijn organisatie speelt daar ook een grote rol in. Zij controleren of de slachters moslims zijn en of de regels gevolgd worden. Ali Salmi bevestigt dit en zegt dat ook in Mechelen de regels worden nageleefd zoals de dieren niet thuis slachten en het vervoeren van de dieren in geschikte voertuigen. Vorig jaar werd er in Mechelen zelfs een persconferentie gegeven voor het Offerfeest. er was daar geen vraag naar verdoving. Abraham Malinsky vindt dat er geen nood is aan verdoving. Volgens hem is het wetenschappelijk bewezen dat het dier niet lijdt bij een rituele slachting. Michel Vandenbosch gaat niet akkoord en beschouwt dit als een standpunt, geen bewezen feit.

2025. Zelfde panelleden. Waar staan we rond deze kwestie?

Michel Vandenbosch wil dat tegen 2025 alle rituele slachtingen gebeuren onder verdoving in het belang van mensen en dieren. Abraham Malinsky denkt dat er tegen die tijd nog altijd geen bewijzen zullen zijn of verdovend slachten al dan niet beter is voor het dier. Nouredine Taouil hoopt dat er in 2025 meer begrip zal zijn. Geloof draait niet om wat mensen denken, geloof draait om feiten. Tom Meeuws zegt dat er meer begrip en aanvaarding zal zijn. Moskeeën zullen meer betrokken worden in dit debat.

trailer documentaire