Homofobie geef je geen podium!

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding lanceert een actie gericht aan artiesten, concertorganisatoren etc. om hen erop te wijzen dat het aanzetten tot haat, geweld en homofobe discriminatie ontoelaatbaar én onwettelijk is.
Homofobie geef je geen podium!
 

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie (17 mei) en de Regenboogweek lanceert het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding een actie gericht aan artiesten, concertorganisatoren en verantwoordelijken van culturele centra of evenementenhallen om hen erop te wijzen dat het aanzetten tot haat, geweld en homofobe discriminatie ontoelaatbaar én onwettelijk is.

Een 15-tal artiesten en groepen hebben zich ingezet voor deze actie door deel te nemen aan een videoclip “Haat geef je geen podium”. Onder hen Stijn, Buscemi, 4T4 (’t Hof van Commerce), Geike, AKS, Surfing Leons, Noa Moon, Waxdolls, Daddy K, Joshua, Malibu Stacy, Uman,… Ook verschillende zalen en artiesten die optreden tijdens de Regenboogweek, doen ook mee aan deze actie door het publiek, gewapend met megafoons, op te roepen tot een minuut oorverdovend lawaai tegen homofobie. In Brussel, nemen de AB en De Puta Madre deel op 10 mei. De Vooruit in Gent en Balkan Beat Box schreeuwen het uit op zondag 13 mei. De Ferme du Biéreau en Witloof Bay sluiten de actie af op 16 mei. Ook tijdens de Gay Pride op zaterdag 12 mei zal er opgeroepen worden tot een minuut lawaai tegen homofobie.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding herinnert eraan dat de vrijheid van meningsuiting een grondrecht is en pleit niet voor een preventieve censuur van een artiest. Maar geen enkele vrijheid, zelfs geen fundamentele, is absoluut. Volgens de wet stopt deze vrijheid namelijk daar waar men aanzet tot haat, geweld of discriminatie tegenover een individu of een groep personen die gekenmerkt wordt door een wettelijk beschermd criterium (zoals bijvoorbeeld seksuele geaardheid, maar ook afkomst, religieuze overtuiging, geslacht, leeftijd, handicap, enz.).

Vanaf 17 mei zal het Centrum een cd-rom ‘Haat geef je geen podium’ verspreiden naar organisatoren van optredens, concerten, festivals en zaalverantwoordelijken. Deze cd-rom biedt meer informatie over het wettelijk kader van dergelijke optredens en een reeks preventieve tools.


Meer informatie, het campagnemateriaal, de videoclip met de artiesten volgen op de campagnewebsite www.haatgeefjegeenpodium.be


Met dank aan alle artiesten die deelnemen aan deze campagne, de AB in Brussel, de Vooruit in Gent, de organisatie van de Gay Pride en de Ferme du Biéreau in Louvain-La-Neuve.